TROBOJKA NA BADNJAKU SMETALA BOŠNJACIMA: Ovo je Srbin koji je kažnjen zbog proslave Badnjeg dana

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 01. 2021. u 08:40

DAMIR Kovačević, srpski povratnik u Odžak, u Federaciji BiH, kažnjen je sa 200 konvertibilnih maraka zbog isticanja zastave Srbije prilikom tradicionalne vožnje badnjaka na Badnji dan.

ТРОБОЈКА НА БАДЊАКУ СМЕТАЛА БОШЊАЦИМА: Ово је Србин који је кажњен због прославе Бадњег дана

Foto S. Mišljenović

On je vozio badnjak kroz najveće srpsko selo Novi Grad u opštini Odžak i bio je na čelu kolone od nekoliko automobila koja se kretala kroz selo, prema crkvi Svetog Petra i Pavla.

Kovačević, za "Novosti", kaže da je kaznu već platio, ali da je ovo vrlo loša poruka srpskoj zajednici u Odžaku.

- Kao i prethodnih godina, za Badnji dan smo formirali kolonu automobila - priča Kovačević. - Bio sam na čelu sa traktorom u kojem je bio badnjak. Vozili smo se kroz selo da ljudi darivaju badnjak. Potom smo otišli u portu crkve na paljenje badnjaka.

Nekoliko dana kasnije stigao mu je poziv da se javi u policijsku stanicu u Odžaku.

- Odmah sam otišao i ne znajući zašto me zovu - nastavlja Kovačević.

- Dočekao me policajac Edin Barjaktarević i pitao da li sam vozio traktor. Rekao je da je to zastava Srbije. Upitao je da li znam da je to prekršaj, odgovorio sam da nisam znao. Uvek je bilo zastava. Hrvati nose sa šahovnicom, muslimani sa ljiljanima. Rekao mi je, ako ne prihvatam krivicu, da sledi sudski postupak, a ako prihvatim - dobiću kaznu od 200 maraka. Dali su mi nalog i uplatnicu. Prihvatio sam odgovornost i platio sam kaznu.

LOGOR

SRBI nikada neće zaboraviti da je na području Odžaka bio logor za Srbe u kojem je bilo više od 1.200 zarobljenika. Posle rata Srbi su se vratili u Odžak na svoja ognjišta i nećemo trpeti nikakve pritiske i provokacije - kaže Damir Ivetić.

Kaže nam i da su nakon toga mediji u Federaciji objavili da je po Odžaku provocirao građane srpskom zastavom, nigde ne spomenuvši da se radi o badnjaku i Badnjicu.

- Kolona sa badnjakom nije izašla dalje od našeg sela. I sledeće godine ćemo praviti kolonu i slaviti Badnjicu i nositi badnjak. Nikada nam nije palo na pamet da nekog provociramo.Lično svake godine vodim računa da sve prođe kako treba jer sam i predsednik mesne zajednice Novi Grad. Ali, nekom je zasmetala zastava i prijavio nas je policiji - kaže Kovačević.

Predsednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" i odbora SNSD u Odžaku Damir Ivetić kaže, za "Novosti", da je u bošnjačkoj "kuhinji" osmišljena akcija oko kažnjavanja Srba zbog zastave Srbije.

- U Odžaku su Srbi prvi put prevaga za formiranje vlasti u Skupštini - tvrdi Ivetić.

Foto S. Mišljenović

 

- Ovo je poruka bošnjačkih stranaka da Srbi ne smeju da formiraju vlast sa HDZ BiH. Poručujem svima koji misle da mogu zastrašiti srpski narod u Odžaku i Posavini, da od toga nema ništa. Pomenuti policajac Barjaktarević je poznat u Odžaku kao nacionalno obojen i on jedini upražnjava verske obrede u policijskoj stanici. Nije slučajno što je upravo on dobio slučaj.

Ističe i da se očigledno želi nametnuti mišljenje da u Odžaku na ulici mogu samo biti zastave BiH, i nijedna druga.

- Srbi u ovoj opštini poštuju običaje sva tri naroda i zbog toga nećemo dopustiti da nas vređaju i pišu nam neke kazne za naš najsvetliji praznik Božić - kaže Ivetić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti