NOVI SARAJEVSKI NAPAD NA RS: SDA ima pakleni plan, poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a bili uzdržani!

Novosti online

13. 01. 2021. u 22:35

IMOVINA na teritoriji Republike Srpske, uključujući i neperspektivne vojne lokacije je vlasništvo Srpske i naši predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH u startu treba da odbace svaki pokušaj koji to negira, kaže predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, reagujući na inicijativu poslanika SDA Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Savet ministara da napravi zakon kojim se uređuje korišćenje i raspolaganje neperspektivnom vojnom imovinom.

НОВИ САРАЈЕВСКИ НАПАД НА РС: СДА има паклени план, посланици СДС-а, ПДП-а и ДНС-а били уздржани!

Foto: S. Mišljenović

Inicijativa je prošla jer su poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a bili uzdržani tokom glasanja.

Pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica izneđen je takvim stavom dela poslanika jer su svojinsko-pravni odnosi u nadležnosti entiteta, a ne BiH.

Još jedna inicijativa Denisa Zvizdića koja ide u pravcu, kako on to voli da kaže, "jačanja državnih institucija". Zvizdić izmišlja "toplu" vodu i već uhodani proces dodeljivanja neperspektivnih vojnih lokacija entitetskim vladama koje ih potom ustupaju lokalnim zajednicama, želi da uredi bh. zakonom.

- Zadužuje se Savet ministara da u roku od 30 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Predlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom i nepokretnom vojnom imovinom i da se predmetna imovina dodeli lokalnim zajednicama na čijoj terirotiji se nalazi - piše u inicijativi.

Inicijativa je u praktičnom smislu besmislena i nepotrebna jer i bez zakona koji traži Zvizdić, traje primopredaja neperspektivnih vojnih lokacija lokalnim zajednicama, kao što je bilo letos u Rudom sa skladištem Oružanih snaga. I to na osnovu Sporazuma o osnovnim principima za rešavanje pitanja nepokretne i pokretne vojne imovine koji su 2007. godine potpisali Ministarstvo odbrane BiH i enitetske vlade.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske kaže da je ova inicijativa na "dugom štapu".

- To je naša imovina koja je na teritoriji Republike Srpske, bez ozbira bila pokretna ili nepokretna i svi poslanici iz Srpske to tako treba da shvate i da svaku inicijativu koja ide u pravcu oduzimanja energično odbiju u startu - poručuje Savčić.

No, to se nije desilo. Mada su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba bili protiv, u drugom krugu glasanja nije bilo potrebnih deset ruku iz Republike Srpske u Predstavničkom domu kako bi inicijativa bila odbačena. 

- Zahvaljujući uzdržanim glasovima SDS i PDP-a inicijativa Denisa Zvizdića nije zaustavljena već na ovom koraku i prema njoj bi Savet ministara trebalo da kreira zakon o neprespektivnoj vojnoj imovini. Međutim, Savet ministara ne može da izvrši taj zadatak iz prostog razloga jer ne postoji slovo u Ustavu BiH koje bi dalo pravo institucijama BiH da upravljaju javnim dobrima i imovinom a to je priznato i u preambuli kada se donosio Zakon o privatizaciji banaka 2008. godine - navodi Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Nadležne institucije Republike Srpske već su dale negativno mišljenje o inicijativi Denisa Zvizdića uz ocenu da je neosnovana i u suprotnosti sa ustavnim nadležnosti entiteta i BiH.

- Neshvatljivo je da pojedini poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu glasaju suprtno mišljenju institucija, odnosno interesa Srpske. Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske. dakle, BiH nema nadležnost u toj oblasti, što je jasno navedeno u mišljenju Venecijanske komisije i čitavog niza sudskih odluka - ističe Pravobranilac Republike Srpske.

Ovakav stav koji Republika Srpska zastupa od trenutka kada je Sarajevo počelo da problematizuje pitanje vlasništva nad pokretnom i nepokretnom vojnom imovinom, poznat je svim političkim strankama u Srpskoj. I pored toga opoziconi poslanici svojom pasivnošću tokom glasanja o Zvizdićevoj inicijativa pokazali su da su su saveznici SDA, a na pitanja zašto su to uradili - nisu hteli da odgovore.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragan

14.01.2021. 07:41

Srbija placa dugove zaostale iz vremena Jugoslavije a sve kasarne su bile vlasnistvo JNA. Tako da BiH treba da plati Srbiji za koriscenje Kasarna i zemljista koje se Vodi na JNA. Drzava Srbija treba da tuzi POTURICE iz BIH i trazi obestecenje za koriscenje obljekata JNA.

Prellee

14.01.2021. 10:50

Srbi urazumite se, SDA igra ozbiljno i nimalo naivno.Cuvajte se njihove umilne rijeci, BICETE PREVARENI I NAIVNI.Imate posla sa opasnim ljudima, ljudima ne dobrih namjera prema Srpskom narodu.Dobili su drzavu i ponasaju se kao nekad Anto Pavelic i PRIZNATA njegova drzava od Njemacke, sve bi protjerali i pokorili. Srbi da im budu sluge a oni Begovi (gospodari). Nesmijte dozvoliti Srbi da vase razlicito politicko uvjerenje bude propast za Republiku Srpsku.Oni koriste sitne igrace, male izjave, malih ljudi da slome otpor Srpskog naroda, nekih politicara Mektica, Borenovica, strucnjaka Cenic koji ce pomoci njihovom interesu, a kad kola krenu nizbrdo onda ce im SDA i Bakir pokazati pravo lice, kako ih cijene.Izdas jednom, izdsces uvijek.Cuvajte se imovine i te teme, jer ko je vlasnik imovine taj JE GOSPODAR, on se slusa, ostali su SLUGE.

Znalac

14.01.2021. 12:29

Zanimljivo! Ali ovo što neprekidno traže ovi iz FBIHA od Replubike Srpske to bi bilo isto kao kad bi SAD tražile od svojih država da se odreknu prava koja su im zagaranrovana da bi bile deo te savetne države.

milorad

14.01.2021. 13:51

ne zelim da branim Dodika.daleko od toga da on ne pravi greske ali na ovom glasanju se pokazalo da ima istine da SDS i PDP pa sad DNS,kad kaze da su ucenjeni i da rade pod patronatom SDA.Cudi me zasto i njihovi clanovi cute kad i laik vidi da je ovo protiv interesa srpskog naroda.Ja neynam kako ti poslanici smeju i sa kojim obrazom vratiti se u R.Srpsku.