NOVI SARAJEVSKI NAPAD NA RS: SDA ima pakleni plan, poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a bili uzdržani!

Novosti online

13. 01. 2021. u 22:35

IMOVINA na teritoriji Republike Srpske, uključujući i neperspektivne vojne lokacije je vlasništvo Srpske i naši predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH u startu treba da odbace svaki pokušaj koji to negira, kaže predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, reagujući na inicijativu poslanika SDA Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Savet ministara da napravi zakon kojim se uređuje korišćenje i raspolaganje neperspektivnom vojnom imovinom.

НОВИ САРАЈЕВСКИ НАПАД НА РС: СДА има паклени план, посланици СДС-а, ПДП-а и ДНС-а били уздржани!

Foto: S. Mišljenović

Inicijativa je prošla jer su poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a bili uzdržani tokom glasanja.

Pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica izneđen je takvim stavom dela poslanika jer su svojinsko-pravni odnosi u nadležnosti entiteta, a ne BiH.

Još jedna inicijativa Denisa Zvizdića koja ide u pravcu, kako on to voli da kaže, "jačanja državnih institucija". Zvizdić izmišlja "toplu" vodu i već uhodani proces dodeljivanja neperspektivnih vojnih lokacija entitetskim vladama koje ih potom ustupaju lokalnim zajednicama, želi da uredi bh. zakonom.

- Zadužuje se Savet ministara da u roku od 30 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Predlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom i nepokretnom vojnom imovinom i da se predmetna imovina dodeli lokalnim zajednicama na čijoj terirotiji se nalazi - piše u inicijativi.

Inicijativa je u praktičnom smislu besmislena i nepotrebna jer i bez zakona koji traži Zvizdić, traje primopredaja neperspektivnih vojnih lokacija lokalnim zajednicama, kao što je bilo letos u Rudom sa skladištem Oružanih snaga. I to na osnovu Sporazuma o osnovnim principima za rešavanje pitanja nepokretne i pokretne vojne imovine koji su 2007. godine potpisali Ministarstvo odbrane BiH i enitetske vlade.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske kaže da je ova inicijativa na "dugom štapu".

- To je naša imovina koja je na teritoriji Republike Srpske, bez ozbira bila pokretna ili nepokretna i svi poslanici iz Srpske to tako treba da shvate i da svaku inicijativu koja ide u pravcu oduzimanja energično odbiju u startu - poručuje Savčić.

No, to se nije desilo. Mada su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba bili protiv, u drugom krugu glasanja nije bilo potrebnih deset ruku iz Republike Srpske u Predstavničkom domu kako bi inicijativa bila odbačena. 

- Zahvaljujući uzdržanim glasovima SDS i PDP-a inicijativa Denisa Zvizdića nije zaustavljena već na ovom koraku i prema njoj bi Savet ministara trebalo da kreira zakon o neprespektivnoj vojnoj imovini. Međutim, Savet ministara ne može da izvrši taj zadatak iz prostog razloga jer ne postoji slovo u Ustavu BiH koje bi dalo pravo institucijama BiH da upravljaju javnim dobrima i imovinom a to je priznato i u preambuli kada se donosio Zakon o privatizaciji banaka 2008. godine - navodi Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Nadležne institucije Republike Srpske već su dale negativno mišljenje o inicijativi Denisa Zvizdića uz ocenu da je neosnovana i u suprotnosti sa ustavnim nadležnosti entiteta i BiH.

- Neshvatljivo je da pojedini poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu glasaju suprtno mišljenju institucija, odnosno interesa Srpske. Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske. dakle, BiH nema nadležnost u toj oblasti, što je jasno navedeno u mišljenju Venecijanske komisije i čitavog niza sudskih odluka - ističe Pravobranilac Republike Srpske.

Ovakav stav koji Republika Srpska zastupa od trenutka kada je Sarajevo počelo da problematizuje pitanje vlasništva nad pokretnom i nepokretnom vojnom imovinom, poznat je svim političkim strankama u Srpskoj. I pored toga opoziconi poslanici svojom pasivnošću tokom glasanja o Zvizdićevoj inicijativa pokazali su da su su saveznici SDA, a na pitanja zašto su to uradili - nisu hteli da odgovore.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)