OPTUŽNICE PROTIV ZLOČINACA ARBiH: Ubijali i mučili srpske civile i vojnike VRS u Zvorniku

V. Mitrić

30. 12. 2020. u 16:27

ONI su optuženi da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti.

ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ЗЛОЧИНАЦА АРБиХ: Убијали и мучили српске цивиле и војнике ВРС у Зворнику

Foto: Printscreen

Tužilac Posebnog odseka za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Šemsudina Muminovića, zvanog “Žukov“, rođenog 1963. godine, državljanina BiH, Muje Muratovića, rođenog 1960. godine, državljanina BiH, Rasima Omerovića, zvanog “Masni”, rođenog 1968. godine, državljanina BiH, Asima Alića, rođenog 1959. godine, državljanina BiH,  Fadila Mujića, rođenog 1948. godine, državljanina BiH, i Ismeta Memića, zvanog „Iko“, rođenog 1970. godine, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u periodu od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine, u svojstvu: optuženi Šemsudin Muminović, komandanta OpŠTO Zvornik, a kasnije komandanta 206. Vbbr Armije BiH, Mujo Muratović, komandira Šetićke čete OpŠTO Zvornik, Rasim Omerović,  komandira Vojne policije OpŠTO Zvornik, Asim Alić, načelnika SJB Sapna i Fadil Mujić, komandira Policijske stanice Sapna, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

- Oni su optuženi da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su počinjena  ubistva deset civila i zarobljavanje, mučenje i ubistvo tri ratna zarobljenika pripadnika VRS, namerna nanošenja snažnog fizičkog ili psihičkog bola prema trojici ratnih zarobljenika, te povrede fizičkog integriteta ili zdravlja civilnim žrtvama srpske nacionalnosti.

Takođe, optuženi se terete da su znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, propustili preduzeti nužne i razumne mere da spreče ubistva i nečovečna postupanja kako bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin, a optuženi Ismet Memić se tereti da je lično učestvoao i u mučenjima i nečovečnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 182 svedoka i prilaganjem oko 550 dokaznih materijala.Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)