ALARMANTNI PODACI O SAOBRAĆAJNIM NESREĆAMA: Na ulicama Srpske od sutra deset savremenih presretača MUP-a

R. S.

24. 12. 2020. u 12:56

U CILjU unapređenja bezbednosti u saobraćaju na putevima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će od sutra kontrolisati učesnike u saobraćaju sa deset neobeleženih službenih vozila u kojima su ugrađeni savremeni mobilni radarski sistemi za merenje brzine, tzv. presretačima.

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ О САОБРАЋАЈНИМ НЕСРЕЋАМА: На улицама Српске од сутра десет савремених пресретача МУП-а

Foto: B. S.

Mobilni radarski sistemi ''EKIN'' rade na principu merenja brzine kretanja motornih vozila u pokretu i stacionarnom modu i imaju mogućnost detekcije brzine motornih vozila u pet saobraćajnih traka. Evidentirani podaci su kriptovani i zaštićeni od zloupotrebe.

- Detekcija brzine se vrši automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smeru. Evidentirani prekršaj ima dve fotografije sa podacima prekršaja prekoračenja propisane brzine i video zapis u trajanju od 12 sekundi. Takođe, sistem vrši automatsku detekciju registarskih tablica, što omogućava i povezivanje sa evidencijama registrovanih vozila, prebivališta, potraga, registrom novčanih kazni i prekršajnom evidencijom i operativnim evidencijama MUP-a Republike Srpske - saopšteno je danas iz MUP-a RS.

Osnovni cilj MUP-a Srpske je da se radom presretača na terenu smanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, s obzirom da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa posledicama po lica.

U jedanaest meseci ove godine, nepropisna i neprilagođena brzina bila je najčešći uzrok - 16,9 odsto, a 2019. godina čak 18,8 odsto saobraćajnih nezgoda.

Učešće nepropisne i neprilagođene brzine još je zastupljenije kod saobraćajnih nesreća sa poginulim , na šta ukazuje i podatak da je kao uzrok identifikovana u 39 ili 46,4 odsto saobraćajnih nesreća, dok je u 2019. godini nepropisna brzina bila uzrok u 40 saobraćajnih nezgoda ili 38,5 odsto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i propisana ograničenja brzine kretanja, te da odgovornim ponašanjem ne ugroze svoj život i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju