MEĐUNARODNA ZAJEDNICA KUPUJE PRAVOSUĐE BiH: Dodik oštro optužio strani faktor, neće podržati zakon protiv Tegeltije

Tanjug

12. 12. 2020. u 08:46

LIDER Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da pravosuđe BiH nije zasnovano na Ustavu i da treba razgovarati o refomi, ali je naglasio da neće podržati "anti-Tegeltija zakon" koji predlažu "određeni mešetari u Sarajevu”.

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА КУПУЈЕ ПРАВОСУЂЕ БиХ: Додик оштро оптужио страни фактор, неће подржати закон против Тегелтије

Foto: Novosti arhiva

Demokratski front hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića je prošle nedelje saopštio da će uputiti u parlamentarnu proceduru predlog novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS), tvrdeći da su brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator korupcije u BiH.

Dodik je optužio međunarodnu zajednicu da kupuje pravosuđe u BiH ulažući novac u njega, a dodao je i da će SNSD predložiti Narodnoj skupštini RS da od visokog predstavnika zatraži da dostavi izveštaj o svom radu, kao i Skupštini Srbije i Saboru Hrvatske jer je reč o potpisnicama Dejtona.

- Ovo je ozbiljna tema. Očigledno na nivou BiH pokušavaju da uslože odnose, da BiH i neke snage u BiH misle da će kreiranje problema na nivou BiH prizvati novi međunarodni intervencionizam, koji bi išao u njihovu korist. Mislim pre svega na muslimanski faktor - rekao je Dodik.

On smatra da BiH može da preživi isključivo kao državna zajednica dva entiteta i tri naroda.

- Ako nije tako, BiH nema nikakve šanse. Ukoliko se ide na rušenje RS, Srpska i ovaj narod nemaju nameru da ostanu u BiH - poručio je Dodik.

Predsednik VSTS u BiH Milan Tegeltija najavio je juče da će naredne sedmice na prvoj sednici tog tela podneti ostavku na funkciju predsednika i člana VSTS.

On je osumnjičen za zloupotrebu položaja i korupciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?