KADROVI IZ SRPSKE NISU BEZBEDNI U SARAJEVU: Sastali se Dodik i Željka Cvijanović, glavna tema pretnje Tegeltiji

S. M.

08. 12. 2020. u 14:33

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ne postoje bezbednosni uslovi za rad predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milana Tegeltije u tom pravosudnom telu jer mu se preti smrću i naglasio da se sa takvim stvarima suočavaju svi Srbi koji u Sarajevu rade u interesu Srpske.

КАДРОВИ ИЗ СРПСКЕ НИСУ БЕЗБЕДНИ У САРАЈЕВУ: Састали се Додик и Жељка Цвијановић, главна тема претње Тегелтији

Foto: Printscreen

- VSTS je nametnuto telo za obračun sa Srpskom. Tegeltiju žele da isteraju iz VSTS i šalju mu poruku da će ga ubiti, što je nedopustivo, rekao je Dodik novinarima nakon što su on i predsjednik Srpske Željka Cvijanović razgovarali sa predsednikom VSTS BiH.

Dodik je istakao da kadrovima iz Srpske nije sigurno da rade u Sarajevu.

Dodik je rekao da deo EU priprema novi zakon o VSTS koji bi, kako tvrdi, umanjio ulogu RS i srpskih predstavnika u pravosuđu i istakao je da Srpska neće glasati za takav zakon.

Naglasio je da treba pozvati zemlje u regionu da se i one pozabave situacijom u BiH i naglasio da Srpska podržava BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a Bošnjake i Hrvate je pozvao na dijalog ali bez učešća međunarodnog faktora.

Cvijanovićeva je rekla da je nedopustivo da je građanima i funkcionerima ugrožena bezbednost. Dodaje da dešavanja i pritisci u Sarajevu stvaraju ambijent u kojem se teško funkcioniše.

- Tamo se stalno vodi hajka protiv kadrova Srpske. Stav institucija Srpske je da nama treba temeljna i korjenita reforma - navela je Cvijanović.

Kaže da je uloga međunarodnog faktora apsolutno neprincipijelan pristup.- Nisam zadovoljna određenim stvarima koje sam mogla da čujem,rekla je predsednica Srpske.

Tegeltija je istakao  da se u Sarajevu ne oseća bezbjedno i da mu prijete likvidacijom.

Naveo je da uslovi za rad u VSTS postaju nemogući, te da je izložen nezakonitim obaveštajnim i paraobaveštajnim radom, što može dovesti do njegove likvidacije.

- Što se mene tiče, uslovi za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja, a verujem i ostali zvaničnici iz RS postaju nemogući. Nemoguće u ovakvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način.rekao je Tegeltija.

Dodao je da će odluku o eventualnoj ostavci na mesto predsednika VSTS reći u četvrtak.

- Neko sam ko je izabran iz Srpske kao član VSTS,rekao je Tegeltija.

Istakao je da je na sastanku Cvijanović i Dodika obavestio o svemu što se proteklih dana dešavalo, te obrazložio i ono što su mogli da čuju u medijima.

- Nemoguće je obavljati funkciju na dostojanstven način. Izložen sam nezakonitim obavještajnim i paraobaveštajnim aktivnostima, naglasio je Tegeltija.

Istakao je da se u Sarajevu ne oseća bezbedno.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vrši provere u vezi sa pretnjama koje su putem društvene mreže Tviter upućene Tegeltiji, a o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

On je na svom nalogu napisao da je preminuo njegov omiljeni pjevač Džej Ramadanovski, što je drugi nalog pod nazivom "RVI crveno" retvitovao i napisao "I ti ćeš brzo za njim".

Tegeltija je naveo da je ovu pretnju prijavio direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Darku Ćulumu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći