VELIKA IZLAZNOST NA IZBORIMA U BiH: Do 11 časova glasalo 14,8 posto - u Federaciji 13, u Srpskoj 18

S.M.

15. 11. 2020. u 15:24

SVA biračka mesta na području Republike Srpske su otvorena i proces glasanja se odvija uz mere zaštite od korone.

ВЕЛИКА ИЗЛАЗНОСТ НА ИЗБОРИМА У БиХ: До 11 часова гласало 14,8 посто - у Федерацији 13, у Српској 18

Foto: Novosti

Građani, iako su sa maskama došli na birališta masovno se ne pridržavaju fizičke distance i na mnogim biračkim mestima je velika gužva po hodnicima i građani se guraju jedni iza drugih.

Uzalud su i upozorenja nadležnih na biračkim mestima da se poštruje razmak i ne stvara gužva na malom prostoru. Takođe je primećenio i da građani ne koriste dezinfekciona sredstva koja se nalaze na glasačkim mestima.

Odziv birača na ovogodišnjim lokalnim izborima na nivou BiH je do 11 časova bio 14,8 odsto. U FBiH je 13 odsto, dok je u RS oko 18 odsto. Pravo glasa u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj ima 1.235.482 birača.

Biračka mesta biće otvorena do 19.00 časova, do kada traje i izborna tišina.

Na lokalnim izborima u Republici Srpskoj bira se 56 načelnika i skupština opština, sedam skupština gradova i osam gradonačelnika. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, prema izmenama Izbornog zakona Republike Srpske, ove godine prvi put bira se neposredno.

I vlast i opozicija polažu velike nade u ove lokalne izbore, pogotovo se to odnosi na Banjaluku gde se za mesto gradonačelnika bore aktuelni gradonačelnik Igor Radojičić kandidat SNSD i Draško Stanivuković kandida opozicije i PDP.

Na lokalnim izborima u Republici Srpskoj i FBiH učestvuju 543 politička subjekta, od kojih 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista nezavisnih kandidata i 71 kandidat nacionalnih manjina.

Overeno je ukupno 30.809 kandidata, od kojih 425 kandidata za načelnike i gradonačelnike, 30.188 kandidata za opštinska vijeća, odnosno skupštine opština ili gradska veća, odnosno skupštine grada i Skupštinu Brčko distrikta, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

U Mrkonjić Gradu, Jezeru i pojedinim opštinama u Federaciji, na glasačkom listiću za načelnika samo je po jedan overeni kandidat. U FBiH registrovano je 1.961.029 birača, a u Distriktu Brčko 86.869 birača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!