BORCI NEZADOVOLJNI STATUSOM U DRUŠTVU: Boračka organizacija Modriče skromno obeležila svoju krsnu slavu

Vid Blagojević

08. 11. 2020. u 20:56

BORAČKA organizacija Modriče obeležila je skromno Mitrovdan svoju Krsnu slave, uz poštovanje svih mera borbe protiv pandemije.

БОРЦИ НЕЗАДОВОЉНИ СТАТУСОМ У ДРУШТВУ: Борачка организација Модриче скромно обележила своју крсну славу

Foto: Vid Blagojević

Prvo je delegacija Boračke organizacije položila cveće na centralni spomenik u centru Modriče, a zatim je cveće položeno i u Spomen sobi gdje su zapaljene sveće u znak sećanja na heroje koji su stvorili Republiku Srpsku. U spomen sobi su postavljene fotografije svih poginulih boraca. Po tradiciji prestavnici rukovodstva Boračke organizacije i opštine Modriča svečano su prelomili slavski kolač a slavskog ručka nije bilo kao do sada, baš zbog korona virusa.

- Borci u Modriči kao i svim ostalim delovima Republike Srpske dele sudbinu celog društva. Znamo da je situacija teška ali ipak se mora više povesti računa o stvaraocima Srpske. Moraju se na bolji način vrednovati oni koji su udarili temelj Republici Srpskoj. Dosadašnje neke male pomoći nisu dovoljne – istakao je u obraćanju na slavi Željko Terzić predsednik BORS-a u Modriči.

Foto: Vid Blagojević

Inače sa područja Modriče 507 boraca je poginulo, a kraj odbrambeno-otadžbinskog rata u Modriči je dočekalo 706 ratnih vojnih invalida. Sa slave je poručeno da borci nisu zadovoljni svojim statusom u društvu 25 godina posle rata, te da se ne smeju zaboraviti oni čiji su životi u temljima Republike Srpske.

- Stav većine demobilisanih boraca VRS je da nemamo status u društvu koji zaslužujemo. Prošlo je mnogo godina od rata a mnoga boračka pitanja nisu rešena. Moramo imati bolji status, mi koji smo učestvovali u stvaranju Republike Srpske. Skoro je došlo vreme da se stidimo ili tiho pričamo da smo i bili borci za Srpsku.To se mora poboljšati, borci moraju dobiti ono što zaslužuju - razočarano kaže Milorad Stanković  demobilisani borac iz Skugrića kod Modriče.

Foto: Vid Blagojević

Sa područja Modriče u odbrambeno otadžbinskom ratu učestovalo je 4 hiljade boraca koji su bili formacijski raspoređeni u tri brigade, Tebavsku, Vučijačku i Drugu ozrensku brigadu VRS.

Foto: Vid Blagojević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja