POMOĆ U PRAVI ČAS: Ugljevička vlast obradovala pčelare

V. M.

05. 11. 2020. u 20:02

NAČELNIK opštine Ugljevik Vasilije Perić podelio je za 90 ugljevičkih pčelara u 40.000 KM iz budžeta ove opštine.

ПОМОЋ У ПРАВИ ЧАС: Угљевичка власт обрадовала пчеларе

Foto: V. Mitrić

Perić je prilikom današnje posete pčelinjaku Tešić u Mesnoj zajednici Jaković rekao da je podsticaj dodeljen za 4.000 pčelinjih društava, a po košnici je iznosio 10 KM.

- Prošle godine, podsticaj za pčelarstvo  je obezbeđen za 2.000 pčelinjih društava, a ove godine broj se udvostručio na zadovoljstvo svih nas - kaže Perić.

Uljevik je voćarski kraj, pa je pčelarstvo izuzetno bitna delatnost koja traje vekovima

- Važno je baviti se pčelarstvom i zbog voćarstva koji je ovde zastupljeno. I u narednom periodu posebno ćemo stimulisati mlade pčelare kojih je sve više na našim prostorima.

Podsticaje su dobili pčelari u mesnim zajednicama Donje Zabrđe, zaseoku Posavci, Donja Trnova,  Maleševci, Tutnjevac i Janjari.

Foto: V. Mitrić

 

Predsednik Udruženja pčelara Majevička košnica Zdravko Simić rekao je da imaju 99 članova sa registrovanih 4.000 pčelinjih društava.

- U današnje vreme, bavljenje pčelarstvom, usljed klimatskih promena ,je veoma zahtevno, ali predanost u radu i ljubav prema pčelama nam je motiv više - istakao je Simić.

Kada je reč o prinosu meda, Simić je rekao da je ova godina bila loša za pčelare.

Upravo radi vremenskih oscilacija, ova godina je bila loša, ali uspevamo se održati, zahvaljujući i razumevanju predstavnika naše lokalne uprave, kojima smo ukazali na značaj uzgoja pčela i oni nas podržavaju. Podsticaj nam mnogo znači za obezbeđivanje opreme za pčelarstvo, lekove za pčele i druge stvari vezanih za pčele - dodao je Simić.

Mladi pčelar Mladen Tešić koji je vlasnik pčelinjaka Tešić ima 60 pčelinjih društava i "Api komoru" zahvalio je lokalnoj upravi na podršci koja, prema njegovim rečima, dobro dođe.

- U prošloj godini otvorili smo Api komoru za inhalaciju iz pčelinjih košnica, u kojoj se može lečiti pomoću pčelinjeg vazduha od astme i bronhitisa, glavobolje i drugih bolesti koje prate sadašnjicu - rekao je Tešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!