DODIK I LAVROV RAZGOVARALI TELEFONOM: Sastanak sa Putinom do kraja godine, BiH mora suvereno da donosi odluke

S. M.

29. 10. 2020. u 17:23

ДОДИК И ЛАВРОВ РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ: Састанак са Путином до краја године, БиХ мора суверено да доноси одлуке

Foto: Tanjug/Kabinet predsjednika Republike Srpske/Čumačenko Olga

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov konstatovali su da je vreme međunarodne uprave oličene u OHR isteklo i da BiH mora da autonomno i suvereno donosi odluke.

Uz želje za dobro zdravlje i što skoriji susret, Dodik je danas Lavrovu, koji je pre dva dana zbog odlaska u izolaciju nakon kontakta sa osobom zaraženom virusom korona morao da odgodi posjetu BiH i Republici Srpskoj, zahvalio na principijelnoj politici koju Ruska Federacija u kontinuitetu provodi u BiH.

– Posebnu zahvalnost srpski član Predsedništva izrazio je zbog podrške Ruske Federacije Dejtonskom mirovnom sporazumu, čiju godišnjicu potpisivanja BiH obeležava za manje od mesec dana – navodi se u saopštenju.

Dodik je informisao je Lavrova o pritiscima koje trpi Republika Srpska u vezu sa zahtevima za odricanjem od mehanizma zaštite putem entitetskog i etničkog veta zarad EU integracija, kojih se, kako je naglasio, Republika Srpska nikada neće odreći.

Povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ruski šef diplomatije je, u telefonskom razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH, još jednom izrazio podršku Ruske Federacije ovom sporazumu i svim odlukama Republike Srpske koje su u skladu sa njim.

Lavrov je potvrdio da se sprema sastanak Dodika i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina do kraja godine.

Ruski šef diplomatije najavio je i otvaranje ođeljenja Ambasde Ruske Federacije u Banjaluci, kao i dva kulturna centra, jedan u Banjaluci u Republici Srpskoj i u FBIH.

Tokom telefonskog razgovara Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi u NATO savez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)