SRBI IŠČEKUJU ODLUKU: Ovo su moguće nove rigorozne mere zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Tanjug

25. 10. 2020. u 08:08

СРБИ ИШЧЕКУЈУ ОДЛУКУ: Ово су могуће нове ригорозне мере због погоршања епидемиолошке ситуације

Ilustracija / Foto: D. Pozderović

U REPUBLICI Srpskoj pogoršava se epidemiološka situacija, pa se očekuje i uvođenje novih mera.

Već u naredna dva dana u Banjaluci bi moglo da bude oko 1.500 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

O novim merama biće razgovarano naredne sedmice, prenosi RTRS.

- Ja se nadam da nećemo morati potegnuti one radikalne mere koje smo imali u aprilu i maju i da neće doći ponovo do zatvaranja, jer smo potpuno svesni da svako zatvaranje bilo kojeg subjekta stavlja u prvi plan ekonomski i socijalni problem - rekao je Radojičić.

Zbog svakodnevnog sve većeg porasta obolelih, Republika Srpska će morati da preduzme niz mera kako bi se zaštilo stanovništvo, rekao je na otvaranju kovid bolnice u Bijeljini srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Verovatno će se morati ponovo zatvarati škole, redukovati radno vreme. Znam da nije ni vreme ni mesto, ali pozivam i sve aktere izbornog procesa, sve partije da obustave okupljanja - apelovao je Dodik.

Za razliku od marta i aprila, kada je među zaraženima bilo najviše starijih lica, sada češće oboleva radno produktivno stanovništvo starosti 30 do 49 godina.

- Ono što svakako zabrinjava je da se povećala interakcija između ljudi, što dovodi do skoka broja zaraženih. Vreme je takvo da smo se svi povukli u zatvorene prostore gde se odvija interakcija, što pogoduje širenju virusa. Zato i mere o kojima razmišljamo idu u pravcu da se smanji socijalna interakcija, da zaštitimo zdravlje ljudi, ali i da očuvamo privrednu aktivnost - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)