SRPSKA ZAJEDNICA U SARAJEVU UNIŠTENA U TOTALITETU: Milorad Kojić o izveštaju Nezavisne međunarodne komisije

S. M.

23. 10. 2020. u 18:26

СРПСКА ЗАЈЕДНИЦА У САРАЈЕВУ УНИШТЕНА У ТОТАЛИТЕТУ: Милорад Којић о извештају Независне међународне комисије

Foto: S. M.

MILORAD Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, predstavio je Izveštaj komisije o stradanju Srba u Sarajevu za period 1991-1995 godine.

- Ovaj dokument je Vlada RS na posebnoj sednici primila k znanju, poručio je Kojić.

Rekao je da su Izveštajem obuhvaćena silovanja, ubistva i drugi zločini nad Srbima te da pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena u totalitetu.

Naglasio je da će Vlada RS prihvatiti rezultate ovog izvještaja te da veruje da će sagledavanje istine doprineti pomirenju između naroda u BiH. Naglasio je da će izveštaj biti preveden na više jezika, a uskoro će biti otvoren i internet sajt. Dodao je da su izveštaj sačinili najverodostojniji autoriteti na svetu.

Vlada Republike Srpske održala je danas 14. posebnu sednicu na kojoj je razmatran Izveštaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mrzim latinicu

24.10.2020. 19:26

Највећи геноцид се догодио у Сарајеву. Ми Срби смо доживели једини на свеју геноцид мртвих. Ми Срби из Сарајева смо покојнике ексхумирали и поново сахрањивали, највише у Братунцу и Сокоцу. Да нисмо то урадили данас би све и једно српско православно гробље у Срајеву било преорано. Сарајево је СРПСКИ град.

Petar Veliki

29.10.2020. 12:39

Миливој Иванишевић, “Геноцид над Србима у Сарајеву 1992-1995“ у којој је установио да је у Сарајеву у периоду април 1992 - новембар 1995 ликвидирано најмање 7.019 Срба и за све постоје документи са именом, именом једног од родитеља, презименом, годином рођења и годином убиства. Сарајево је и сећање на јаму „Казани“, на падини Требевића, где су тела убијених Срба бацана или су Срби ту довођени и убијани, на злогласну касарну "Виктор Бубањ", на силовање младих српкиња на Бистрику у војном објекту некадашње команде војне области кад су долазиле да посете своје утамничене мужеве, браћу, очеве. Ни дан-данас наши Срби не могу да положе цвеће у Добровољачкој на сећање на масакар из маја 1992. Не постоји никакво обележје јаме „Казани“. На сећање на 130 логора за српске цивиле који су у њима држани да би били размењени за потуричке џихадисте или за њихову откупнину. Сарајево, читај: Проклета авлија, је град зла и зло је да улица на сећање на њега постоји у нашем Београду. У Сарајеву, у ужем делу града, по попису из 1991 живело је око 157.000 Срба. У ширем делу града тај број је био нешто мањи од 200.000. У муслиманском делу Сарајева по попису из 2013 живи 1.333 Срба. Тренутно у ФБиХ број Срба је мањи од 3%.