NATAŠA OSVETLALA OBRAZ: Slepa vajarka iz Srpske uspešno okončala prvu godinu studija u Novom Sadu

Lj. ĐURIĆ

19. 10. 2020. u 09:55

NATAŠA Arsenović (21) iz Doboja, prvi slepi student iz Srpske na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, uspešno je prebrodila prvu godinu studija i time osvetlala obraz svima onima koji su je podržali i verovali da ih neće izneveriti.

НАТАША ОСВЕТЛАЛА ОБРАЗ: Слепа вајарка из Српске успешно окончала прву годину студија у Новом Саду

Foto Fejsbuk

- Ta divna vest upravo pred obeležavanje Međunarodnog dana belog štapa je možda i simblična poruka i nagrada našoj Nataši - kažu u njenoj porodici.

Kako kažu, ni sami ne znaju kako joj sve uspeva, ali dodaju da su ponosni, prosek od 8,5 je za divljenje, a pre par godina se spustila na skijama bez pomoći učitelja.

- Domski dani joj protiču uz pomoć novostečenih prijatelja, čak se i profesori na fakultetu prilagođavaju njenom načinu rada. Zahvalni smo i Vladi Srbije, jer studiranje ide na teret budžeta - ističe Natašina majka Spomenka Arsenović.

I pored požrtvovanja porodice, teško da bi Nataša uspela bez pomoći Grada Doboja, koji plaća troškove personalnog asistenta.

Po zakonima u Srbiji, on je neophodan za studiranje i boravak u Domu, a treba izdvojiti 56.000 dinara mesečno, pa su u traganju za rešenjima roditelji i Sanja Živković iz Udruženja za pomoć deci sa posebnim potrebama u Doboju pisali u ime Nataše gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću i predsednici Vlade RS Željki Cvijanović.

Obratili su im za pomoć, kako bi Nataši bilo omogućeno studiranje.

PREVAZIŠLA PREPREKE

PREZADOVOLjNA sam, prevazišla sam sve prepreke, čak i one za koje sam mislila da neće biti lako, jer sam prvi put tako daleko od kuće. Istina, bila sam i u srednjoj školi 40 kilometara u Derventi daleko od svojih, ali ovo je dalje i još ograničenja sa virusom korona se isprečilo - rekla nam je Nataša.

Nakon priloga u našem listu i interesovanje javnosti za taj slučaj, reagovao je dobojski gradonačelnik i ponudio rešenje.

- Našli su model kojim su pomogli Natašino studiranje, mesečno su izdvajali 1.000 KM koliko je potrebno za plaćanje personalnog asistenta, i nadam se da će to biti nastavljeno - kaže nam Spomenka, napomenuvši da za to Grad neće morati više izdvajati pun iznos, jer je u konkurisanju za stipendiranje Nataša od 60 mogućih imala 57 bodova i obezbedila stipendiranje.

Inače, Nataša je prva je slepa osoba u svetu koja je uspela da savlada tehniku grnčarstva, a nakon završene Srednje fizioterapeutske škole u Zavodu za slabovide i slepa lica u Derventi, upisala je prošle jeseni i Medicinski fakultet u Novom Sadu.

Nataša je do devete godine normalno odrastala, ali je od tumora potpuno oslepela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja