MESEČNO 1.100 DOZA: Republika Srpska obezbedila 1,5 miliona KM za “Remdesivir”

R.S.

15. 10. 2020. u 15:57

VLADA Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sednici nacrt sporazuma o međusobnim pravima i obavezama radi realizacije okvirnog ugovora za nabavku leka “Remdesivir”. Iz Vlade je precizirano da se radi o leku za tretman pacijenata obolelih od Covid-19 koji trebaju oksigensku podršku.

МЕСЕЧНО 1.100 ДОЗА: Република Српска обезбедила 1,5 милиона КМ за “Ремдесивир”

Foto: B.S.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je istakao da je rezervisano 1,5 miliona KM za obezbeđivanje ovog leka, a da je Srpska trenutno iskazala mesečnu potrebu za 1.100 doza.

- Republika Srpska se priključila aktivnostima u BiH, kroz imenovanje predstavnika za učešće u zajedničkoj nabavci Evropske komisije, jer je to jedini način kako možemo doći do leka - istakao je Šeranić .

Šeranić je podvukao da je RS u prvom navratu iskazala potrebe za 1.100 doza leka.

- Mehanizam njegove raspodele u celoj Evropi podrazumeva ključ evropskog centra za kontrolu bolesti, gde se procjenjuje potreba na osnovu prethodno sedmičnog broja osoba koje se nalaze na intenzivnoj nezi i imaju podršku respiratora ili kiseoničku podršku - kazao je Šeranić.

Naveo je da je Srpska do kraja godine rezervisala 1,5 miliona KM za obezbeđivanje ovog leka.

-Nabavka ide sukcesivno prema iskazivanju mesečnih potreba. Ako bude bilo potrebe, revidiraćemo zaključke. U ovom trenutku nema garancija da će se lek isporučivati u skladu sa potrebama. Cela Evropa, iskazala je potrebu od 288.000 doza “Remdesivira”. Evropska komisija nas je obavestila da proizvođač u ovom trentuku može da isporuči 120.000 doza mesečno, i u skladu sa tim se radi raspodela - objasnio je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!