NEĆE TO BAŠ MOĆI TAKO: Željka Cvijanović reagovala na odluku CIK BiH o zabrani Ujedinjene Srpske

S. M.

07. 10. 2020. u 20:44

НЕЋЕ ТО БАШ МОЋИ ТАКО: Жељка Цвијановић реаговала на одлуку ЦИК БиХ о забрани Уједињене Српске

Foto: Nezavisne Novine

PREDSEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da to što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH poništila Ujedinjenoj Srpskoj overu za učešće na lokalnim izborima predstavlja "osvetnički potez politički obojenih članova" tog tela.

- Neće to baš moći tako. To su obračuni političkih blokova, a ne funkcionalan rad CIK - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je naglasila da CIK BiH treba da ima odmerene stavove prema svima i da bi samo to značilo da su članovi tog tela profesionalni i da nisu politički postavljeni.

- Oni jesu politički postavljeni, istakla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsednik SNSD.

Ona kaže da je iznenađena odlukom CIK-a koji je izrekao "rigoroznu kaznu za već afirmisanu političku partiju, koja nastupa i ima određene pozicije".

Prema njenim rečima, prestroga je kazna ukloniti nekoga sa liste zbog jednog propagandnog materijala.

- Reći da neko ne može nastupati na izborima je prežestoka kazna. Postoje kazne koje su definisane za neke zaista teške prekršaje. Mi možemo imati lični sud prema određenom materijalu koji neka stranka promoviše, može da nam se sviđa ili ne, ali i za tako nešto postoji sankcija koja bi bila odgovarajuća - navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se ne slaže sa svim stvarima koje su u vezi sa CIK, podsetivši da da je CIK izabran na neproceduralan način, u vreme kada nisu sprovedeni izborni rezultati.

- CIK BiH je izabran tako što su postavili tamo partijske ljude koji su imali važnu funkciju u okviru političkih partija. Išlo se onda u manipulaciju u vezi sa odgađanjem izbora, pa je traženo bezbroj načina da sve to bude stavljeno van dnevnog reda, do toga da ne treba ove godine da imamo izbore - navela je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)