SIPA HAPSI SRBE PO RS: Na području Ugljevika nova akcija

V. Mitrić

07. 10. 2020. u 12:21

POSTUPAJUĆI po nalogu iz Tužilaštva BiH policajci Sipe, BH policije, jutros su, pronašli na području Ugljevika Ivana Đurića (49), rođenog u Bijeljini, koji je osumnjičen za navodni zločin protiv čovečnosti, potvrđeno nam je u Tužilaštvu BiH i Sipi.

СИПА ХАПСИ СРБЕ ПО РС: На подручју Угљевика нова акција

Foto: D. Pozderović

- Đurić je pod istragom Posebnog odseka za ratne zločine i tereti se da je za vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata - kažu u Tužilaštvu BiH.

- Tereti da je počinio ubistva i druga nečovečna dela slične prirode, nad žrtvama koje su nezakonito zatvorene i dovedene u logor Luka u Brčkom. Posebni odsek za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je I direktno i lično, upotrebom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatvorenika, civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti. Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zvanim “Adolf” (procesuiran i osuđen u MKSJ  Hagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatvorenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške telesne i duševne povrede činio mučenja i zlostavljanja zatvorenika, pljačkao i otimao novac i odeću, te činio druga nečovečna dela i mučenja na ponižavajuće načine.

Tužilaštvo BiH će da odluči da li će, od Suda BiH, da zatraži određivanje pritvora za Đurića, koga su teško optužili i koji još nema priliku da odgovori na otpužbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!