APEL UGOSTITELJA U RS: Postojeće mere su nesprovodive, prete da bez posla ostane skoro 9.000 radnika

R.S.

30. 09. 2020. u 16:02

UDRUŽENjE poslodavaca trgovine, turizma i ugotsiteljstva u Republici Srpskoj uputilo je danas apel, u kojem su upozorili da su postojeće mere propisane od strane JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata - nesprovodive u praksi.

АПЕЛ УГОСТИТЕЉА У РС: Постојеће мере су неспроводиве, прете да без посла остане скоро 9.000 радника

Foto: D. Pozderović

- Takve mere prete da, posebno u zimskom periodu, bez posla ostave između 7.000 i 9.000 radnika – istakli su.

Oni objašnjavaju da prema važećim ograničenjima i preporukama, za postavljanje jednog stola u ugostiteljskom objektu za koji može sesti najviše četiri osobe, potrebno je obezbediti gotovo 13 metara kvadratnih prostora, tako da se u prosečan objekat može smestiti najviše tri stola, što nije dovoljno za održivo poslovanje i pokrivanje osnovih troškova, posebno ako se uzme u obzir da u proseku za jednim stolom sede dva gosta.

Ugostitelji ocenjuju i da su sve mere Instituta za javno zdravstvo donesene bez uvažavanja stavova Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske (HORECA).

- Tražimo da u budućnosti budemo uključeni u kreiranje mera koje se direktno odražavaju na poslovanje ugostiteljstva i turzima u Republici Srpskoj koje trenutno zapošljava oko 14.000 radnika. Svesni smo opasnosti, prisustva virusa i neophodnosti discipline ali smo isto tako ubeđeni da su postojeće mere najrigoroznije u regionu i kao takve neodržive, jer će dovesti do masovnog zatvaranja ugostiteljskih objekata i otpuštanja radnika – naveli su ugostitelji u Srpskoj.

Apelovali su na Vladu RS i lokalne zajednice da nađu sredstva za pomoć ovom sektoru, a posebno gradskim hotelima, putničkim agencijama, svadbenim salonima i noćnim klubovima.

- Jedan od problema koji prioritetno traži rešavanje je i rad svadbenih salona i noćnih klubova i ovim putem pozivamo Insitut za javno zdravstvo i sve nadležne institucije da propišu mere i zajedno sa ugostiteljima naprave model koji će omogućiti rad salona i noćnih klubova s obzirom da je Republika Srpska jedina u regionu koja od početka pandemije ne dozvoljava njihovo otvaranje – ocenjeno je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu