DIVNE MELODIJE POD MAJEVICOM: Laureati i ruski umetnik Jurij Šiškin otvorili međunarodni festival "Dani harmonike" u Ugljeviku

V. Mitrić

26. 09. 2020. u 08:55

KONCERTNI deo dvanaestog međunarodnog festivala „Dani harmonike“ počeo je, u ugljevičkom Centru za kulturu „Filip Višnjić" koncertom pobednika takmičenja, koje je održano u onlajn formatu od 1. do 4. jula ove godine zbog korona virusa.

ДИВНЕ МЕЛОДИЈЕ ПОД МАЈЕВИЦОМ: Лауреати и руски уметник Јуриј Шишкин отворили међународни фестивал Дани хармонике у Угљевику

Foto: V. Mitrić

Pobednik ove međunarodne svetkovine je desetogodišnji Đorđe Perić, učenik Muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika sa osvojena tri zlatna odličja i to u prvoj kategoriji, duo sa Dejanom Jovičićem i tri kategoriji sa Amarom Ćosićem i Dejanom Bjelobabom.

Perić je večeras svirao ukrajinsku narodnu kompoziciju „Put Kozaka“ i „Harmonikaši sviraju džez“.

- Za mene je harmonika je veoma lak instrument,  imam do sada 59 osvojenih medalja i trofeja - kaže za „Novosti“ mlađani maestro na harmonici.

Jurij Šiškin/Foto: V. Mitrić

Publiku pod Majevicom je oduševio i najpriznatiji svetski umetnik akademske harmonike Jurij Šiškin iz Rusije.

Šiškin kaže da je, „u Rusiji radost, jer je na festivalu u Ugljeviku i Republici Srpskoj uz poruku da je muzika lek“.

- Ovo je festival u kojem u takmičarskom delu programa sede najistakniutiji umetnici svetske harmonike, za mlade umetnike i jeste najvažnije da slušaju najbolje izvođače a osim toga u Republici Srpskoj je uvek dobra i topla atmosfera što je veoma pozitivno za mlade umetnike – dodaje Šiškin.

Jurij Šiškin/Foto: V. Mitrić

- Ovaj festival je jedinstven i želim da još dugo traje. Mislim da će svi mladi umetnici, učesnici doživeti svetsku slavu.

Organizatori festivala je Osnovna muzička škola „Kornelije Stanković“ i Udruženje umetnika „Artist“.

Festival je otvorio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić uz poruku da je za ovu opštinu ovo najznačajnija manifestacija.

Vasilije Perić/Foto: V. Mitrić

- Dugujemo veliku zahvalnost svim dosadašnjim učesnicima festivala koji traje evo već dvanaestu godinu, i svim svetskim umetnicima koji su do sada bili deo festivala koji upravo zbog njih dostigao značajan nivo, a po tome su prepoznatljivi Ugljevik i Republika Srpska - rekao je Perić otvarajući festival.

- Festival je nastao i razvijao se kao rezultat potrebe za otvorenošću ali i da u ovim teškim vremenima se učini više za kulturu i umetnost na prostorima Republike Srpske.

Direktor škole Slaviša Perić rekao je da se ove godine festival održava, zbor korna virusa u drugačijem formatu i zahvalio se Juriju Šiškinu, „jer prenosi svoje znanje budućim generacijama koji su učesnici ove muzičke smotre“.

Foto: V. Mitrić

Perić se zahvalio pokrovovitelju festivala predsedniku Republike Srpske kao i opštini Ugljevik za koju je rekao da je pokrovitelj od prvog festivala i godinama unazad je pomagala ovo takmičenje.

- Dani harmonike su ucrtani na evropskoj mapi kulturnih događaja, pa su Ugljevik i Republika Srpska prepoznatljivi kada je u pitanju akademska muzika na harmonici - rekao je Perić .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)