BIO JE UTEMELJEN U PRAVOSLAVLJU, SRPSKOJ KULTURI I ĆIRILICI: Evo kako će se Srpska odužiti Momčilu Krajišniku

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 09. 2020. u 21:00

REPUBLIKA Srpska Momčilu Krajišniku duguje zahvalnost kao jednom od ključnih stvaralaca naše države. Zajedno sa plejadom poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH stvorio je temelje Srpske i uporno radio na tome da ona na kraju dobije međunarodnu verifikaciju i nadležnosti koje su pretočene u izvorni Dejtonski sporazum.

БИО ЈЕ УТЕМЕЉЕН У ПРАВОСЛАВЉУ, СРПСКОЈ КУЛТУРИ И ЋИРИЛИЦИ: Ево како ће се Српска одужити Момчилу Крајишнику

Foto: SRNA

Ovo je na komemoraciji povodom smrti prvog predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika rekao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Komemoraciji u Kulturnom centru "Banski dvor" u Banjaluci prisustvovali su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Dodik je rekao da će na sednici Predsedništva BiH zatražiti minut ćutanja povodom smrti prvog posleratnog srpskog člana Predsedništva BiH Momčila Krajišnika. On je napomenuo i da bi u Palama po Krajišniku trebalo da bude imenovana jedna od ulica, kao i neka od ustanova u Istočnom Sarajevu. On je ponovio da istorijska uloga Krajišnika ne sme da bude zaboravljena.

- Krajišnik je borbu za Srpsku, na njemu specifičan način, nastavio po okončanju rata u BiH na funkciji srpskog člana Predsedništva BiH - ocenio je Dodik.

- On je tu funkciju obavljao mudro, ali i srčano i uveo u praksu instrumente koji i meni danas na mestu srpskog člana Predsedništva BiH omogućavaju da se svakodnevno borim za očuvanje samostalnosti i ravnopravnosti Srpske u okviru dejtonske BiH i iznad svega slobode našeg naroda u ovim neblagonaklonim vremenima.

Foto: SRNA

On je naveo da je Krajišnik, na svakom mestu na kojem je radio, pokazivao koliko je duboko vezan za korene srpskog naroda utemeljene u pravoslavlju, srpskoj kulturi, ćiriličkom pismu i srpskom jeziku.

Veće sudija Haškog tribunala proglasilo ga je 2006. godine krivim za "progone, ubistva, deportaciju i prinudno preseljenje nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH" i osudilo na 27 godina zatvora. Međutim, Žalbeno veće je 2009. godine izreklo pravosnažnu kaznu od 20 godina. Posle 13,5 godina, kada je odležao dve trećine kazne, pušten je na slobodu. Govorio je da mu je savest mirna, da će ostati za istoriju da je neko osudio predsednika Skupštine, te da nije počinio nijedan zločin, niti postoji ijedan svedok protiv njega.

Momčilo Krajišnik preminuo je u utorak u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci od posledica zaraze virusom korona. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda