OBELEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA U BANJALUCI Dodik: Srbija i Srpska da budu jedna država (FOTO)

S. M.

15. 09. 2020. u 19:59

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У БАЊАЛУЦИ Додик: Србија и Српска да буду једна држава (ФОТО)

Foto: V.Tripić

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu jedna država, gradeći sigurnost i budućnost celog regiona.

On je rekao u obraćanju ispred Palate Republike u Banjaluci da je srpska vojska u Prvom svjtskom ratu, probijajući Solunski front, našla snagu i motiv da oslobodi srpske prostore, pa i Banjaluku.

-Na Aranđelovdan 1918. godine, nedaleko odavde, postrojena je srpska jedinica koja je oslobodila Banjaluku i taj ćemo prostor urediti da bude mesto sećanja, poručio je Dodik.

On je rekao da su ovi prostori u to vreme želeli da se prisjedine Srbiji, u čemu se nije uspelo, ali da postoji istorijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smeru, što je prirodno u političkom smislu.

- Danas imamo dve države - Srbiju i Srpsku, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i budućnost čitavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. Želimo to na jedan miran i civilizovan način", istakao je Dodik.

Foto: V.Tripić

On je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju agresorima, u zemlji u kojoj su rođeni.

- Pokušavaju da ukinu naša prava, Srpsku i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrijednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu - rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

On smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspješan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

- Mislimo da je to rešenje, rekao je Dodik i naglasio, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode.

- Pod srpskom zastavom se radujemo i to je naše obeležje. Ona će se vijoriti dok ovde duva vetar i nikada neće stati jer je zastava mira i čestitog i slobodnog naroda. Čestitam svim Srbima ovaj praznik gđe god se nalazili, kao i vlastima Srbije na podršci koju nam pružaju. Živjeli Srpska i Srbija!" poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivan

16.09.2020. 01:44

Predivno ste organizovali Dan Srpskog jedinstva, moram da pohvalim i sve glumce na sceni koji su kroz sećanja vojnika fenomenalno dočarali sva stradanja Srpskog naroda u velikom ratu kao i golgotu kroz koju smo prošli, da bi se uzdigli u večnom jedinstvu koje trebamo jačati iz dana u dan, jer na nas je red. Živeli braćo draga! Da nije njih ne bi bilo ni nas