DELA ZA SVA VREMENA: Veliki jubilej bijeljinske galerije prigodno obeležen (FOTO)

V. Mitrić

11. 09. 2020. u 21:02

IZLOŽBOM slika, grafika, ikona, skulptura i radova arhitekata i dizajnera, u Bijeljini je otvoren 12. Umetnički salon i obeležen značajan jubilej – 35 godina Galerije „Milenko Atanacković“ i Galerije Centra za kulturu.

ДЕЛА ЗА СВА ВРЕМЕНА: Велики јубилеј бијељинске галерије пригодно обележен (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Kustos Milijanko Miholjčić istakao je da je bijeljinska Galerija jedna od najznačajnijih institucija kulture u BiH i regionu, u kojoj su tokom tri i po decenije publici predstavljeni radovi svetski poznatih autora.

Foto: V. Mitrić

- Davne 1985. godine organizovana je prva izložba slika Vlahe Bukovca i njegovih učenika, nakon čega su postavljeni visoki izlagački kriterijumi koji traju i danas. Bijeljinci su u 35 godina imali priliku da, između ostalih, pogledaju radove Ismeta Mujezinovića, Franje Mraza, Branka Miljuša, Dragana Lubarde, Emira Dragulja, Paje Jovanovića, Save Šumanovića, odnosno autora čija su imena nezaobilazna na evropskoj i svetskoj likovnoj sceni – naglasio je Miholjčić.

Ovogodišnji Umetnički salon, uz veliku posećenost, okupio je 19 autora, a jedna od njih je Dajana Perić, diplomirani likovni umetnik i profesor Likovne kulture.

- Večeras sam se predstavila slikom koja je sinteza mog četvorogodišnjeg školovanja u Školi ikonopisa „Odigitrija“ i akademskog obrazovanja koje sam stekla na Akademiji umetnosti u Banjaluci. Ovo je prvi Salon na kojem učestvujem i drago mi je što sam večeras upoznala mnogo mladih kolega koje imaju šta da pokažu – navela je Perićeva.

Nakon zvaničnog otvaranja 12. Umetničkog salona, kustos Milijanko Miholjčić uručio je grafiku pod nazivom „Bijeljina“ jednom od osnivača Galerije Radomiru Nikoliću.

Foto: V. Mitrić

Bijeljinska Galerija nosila je ime po poznatom slikaru Milenku Atanackoviću do 2007. godine, kada je preimenovana u Galeriju Centra za kulturu. Godine 2012, iz zgrade Gradske uprave premeštena je u novoizgrađeni Centar za kulturu, gde je projektovanjem dve dodatne prostorije omogućeno izlaganje i vajarima, arhitektama, dizajnerima, kostimografima...

Galeriju su, u različitim periodima, uspešno vodili Dragan Zarić, Božidar Milijašević, Ifigenija Vasilić, Milijanko Miholjčić, a do sada je organizovano više od 300 izložbi i isto toliko dela nalazi se u fundusu ove ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)