SARAJEVO RAČUNA NA RATNU OPCIJU: Dodik o politici BiH - Računaju da su mezimci NATO-a

Tanjug

11. 09. 2020. u 15:47

САРАЈЕВО РАЧУНА НА РАТНУ ОПЦИЈУ: Додик о политици БиХ - Рачунају да су мезимци НАТО-а

Foto D. Pozderović

BOSNA i Hercegovina računa na „ratnu opciju“ i ja, kao čovek koji predstavljam Srbe iz Republike Srpske, moram uporno o tome da informišem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i relevantne međunarodne faktore, izjavio je danas srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

- Oni računaju da su mezimci međunarodne zajednice i NATO, i bili su, ali smo i mi malo tome doprineli, jer smo se nekako povlačili, dok sada imamo jasan stav o tome - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predsednikom Vučićem.

Kaže Dodik da su u Sarajevu pre dva dana slavili dan kada je počelo u tom gradu bombardovanje srpskih položaja, dok je za Republiku Srpsku to bio tragičan događaj, pošto je NATO tom prilikom ubijao civile i bacao osiromašeni uranijum.

Dodik navodi da je o svemu tome razgovarao pre neki dana i sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Balkan Metju Palmerom kojeg je zapitao:

- Kako Srbi da žive u BiH kada oni smatraju da smo mi izvršili agresiju i kako ja da budem agresor i vojnici Republike Srpske koji su rođeni širom Republike Srpske i značajan broj njih u Sarajevu gde je smanjen broj srpskog stanovništva. Ali, njima je dosadna ta tema.

Dodaje da kada su razgovarali o statusu da je zapitao kako da Srbi u Srpskoj ćute kada su postojale njihove loše namere od pre 20 godina da se oskrnavi srpski nacionalni interes.

Kada ste pravili granice širom Balkana niste nas pitali uopšte, jer one nama nisu nikada ni odgovarale, rekao je Dodik dodajući da je Republika Srpska zgurana u BiH u koju nikad nije htela, umesto da bude nezavisna država a ne entitet.

Dodik ističe da kada bi se hipotetički desilo da se Bosna raziđe da bi jedino mogla da preživi Republika Srpska.

- Bosna ne može sama da preživi ako je ostavite samu bez međunarodnog intervencionizma, ne može da preživi ni Federacija niti mnogi kantoni u BiH. Samo Srpska sa svojim vlašću, narodom i sistemom može da preživi - naglasio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lav

14.12.2020. 15:13

Ginisovi apsurdi Sarajeva.Mi Bosnjaci volimo Tursku,ali vi Srbi ne smijete da volite Srbiju.Mi volimo gradjansko Bosnjacko vecinsku BiH,a vi NE smijete da volite BiH ravnopravnih naroda Srba,Hrvata i Bosnjaka.