ZBOG MIGRANATA DECU PRATE I DO ŠKOLE: Meštane Novog grada i šireg područja uznemirava prisustvo azilanata

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 09. 2020. u 08:30

GRAĐANI Novog Grada i šireg područja oko ove opštine uznemireni su i uplašeni zbog migranata koji ovuda prolaze.

ЗБОГ МИГРАНАТА ДЕЦУ ПРАТЕ И ДО ШКОЛЕ: Мештане Новог града и ширег подручја узнемирава присуство азиланата

Foto D.Pozderović

Načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da do sada nije bilo incidenata migranata i lokalnog stanovništva u blizini entitetske granice, ali da su građani, s razlogom uznemireni.

On je istakao da policija prati stanje u vezi sa tim problemom i da je bez­bednosna situacija dobra, ali da su građani u naseljima uz entitetsku granicu s razlogom nezadovoljni.

- U naselju Blatna građani se organizuju i tokom noći dežuraju i prate kretanje migranata. Roditelji prate decu u školu, a i u vreme kad su kod kuće, deca nisu bez odraslih napolju - ističe Drljača.

On je naglasio da je potrebno da se ovaj problem reši pre nego što eksalira.

- Ranije je bila praksa da se migranti kreću uz magistralni put Novi Grad - Bosanska Otoka. Sad imamo situaciju da su i na lokalnim putevima, što izaziva brigu građana - kazao je on.
Prema njegovim rečima, broj migranata ne entitetskoj granici nije se drastično povećao, jer migranti ne žele da gube vreme na tom prostoru.

Predsednica RS Željka Cvijanović ističe da Srpska ne može primati migrante jer nema uslove za njihov smeštaj, i ukazala da, kada je reč o tom pitanju, postoje bezbednosni, zdravstveni, društveni i socijalni problemi.

- Razumemo da imamo problem i zato očekujemo od EU da štiti svoje granice, ne samo na prelasku u Hrvatsku, nego da migranti ne uđu u Srbiju i Srpsku. Očekujemo i da institucije BiH rade svoj posao na povratku migranata u njihove zemlje - rekla je Cvijanovićeva.

Foto D.Pozderović

Dragan Lukač

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da pripadnici MUP RS kontrolišu kretanje migranata i da se svakodnevno nalaze na međuentitetskoj liniji.

- Nećemo dozvoliti da migranti na bilo koji način ugroze građane ili da počine krivična dela i prekršaje koji mogu dovesti u pitanje bezbednost - rekao je Lukač.

KAMPOVI

NAKON što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona najavio je da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante Bira u Bihaću i Miral u Kladuši biti zatvoreni, na stotine migranata je već napustilo te objekte i ide prema granici sa Hrvatskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)