Kolo srpskih sestara u Ugljeviku dostojno čuva tradiciju od 1903. godine (FOTO)

V. Mitrić

05. 09. 2020. u 09:46

KAD se samo malo vratimo u prošlost, na davnu 1903. godinu kada je, na Veliku Gospojinu, na Kolarcu, prestonom srpskom gradu Beogradu, održana Osnivačka skupština udruženja koje je kršteno imenom „Kolo srpskih sestara“, koje je okupilo oko tri hiljade divnih žena, posvećenih svim srcem svome rodu, svojoj otadžbini i veri, shvatamo još bolje koliki je značaj naših majki, sestara i baka bio i ostao u našim životima i u našem društvu, kaže Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, inače potpredsednik Eparhijskog upravnog odbora Eparhije SPC, o radu ove humanitarne i kulturne organizacije, koja je vredna i agilna, ponovo, i u RS i ugljevičkom kraju.

Коло српских сестара у Угљевику достојно чува традицију од 1903. године (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

- Naše majke su nas zadojile ljubavlju, onom iskonskom koja se, koja se nigde ne može da nauči, koja se prenosi voljenom čedu, iz dubine majčinog srca. Ne kaže džabe sveti vladika Nikolaj Velimirović da je „majka biće najsličnije Bogu“ -kaže Perić.

-Zato, danas, treba da se setimo i prve predsednice Kola srpskih sestara Savke Subotić, velikog borca za nacionalna prava Srba u Vojvodini toga doba, ali i njenih prvih saradnica tada izabrane potpredsednice, Delfe Ivanić, i sekretarice Nadežde Petrović, koja je bila, ne samo slikarka i veliki humanitarac u Kolu srpskih sestrara, već i rodoljubiva div dama, koja je, kao dobrovoljac, zbrinjavala srpske ranjene junake u Prvom balkanskom ratu i na početku Velikog rata da bi, na kraju, umrla od posledica uslovima u kojima je delovala od tadašnje neizlečive bolesti.

Foto: V. Mitrić

I činjenice, ističe Perić, “da je veliki Branislav Nušić, čuveni pisac, komediograf kome i danas nema ravna, bio kum Kola srpskih sestara, svedoči da su umne, dobre, pravdoljubive, rodoljubive Srpkinje, još od doba pre Majke Jevrosime do današnjih dana bile i ostale stubovi i naših ognjišta i naše otadžbine“.

- I što da ne budemo ponosni na činjenicu da je jedna od najomiljenijih svetica, zaštitnica žena, Sveta Petka Paraskeva, kako je pisao naš znameniti vladika Nikolaj Velimirović, srpskog porekla - napominje čelnik Ugljevika i dodaje:

- Nije ni čudo što nam na svet, iz generacije u generaciju, dolaze žene koje su kadre, često, mnogo bolje od nas muškaraca da obavljaju najteže, najsloženije i najodgovornije poslove. Koreni našeg roda su, Bogu hvala, ne samo duboku, već i blagotvorni i bogougodni, to je ono što su nam ostavili naši slavni, dobri i mudri preci da čuvamo, negujemo, podržavamo i afirmišemo danas da bi stanje bilo još bolje u narednim dobima.

Perić kaže da je ponosan što što je, ove godine, bio kum na slavi Svete Marije Magdalene-Blage Marije, Kolu srpskih sestara u Ugljeviku u hramu posvećenom Svetoj Petki Paraskevi“.

Vasilije Perić/Foto: V. Mitrić

I članice Kola srpskih sestara, u ovom gradu i kraju, sabrale su se pre 12 godina na temelju Hristove ljubavi, odakle, neprestano, deluju pružajući pomoć onima kojima je najneophodnija.Zavičaj prati, poštuje njivova dela, podržavamo i pomažemo njihov rad i to će, zdušno, činiti još više i još bolje.

- Hvala našoj Majci Crkvi što ih, po eparhijama, drži u svom krilu, hvala sveštenicima hrama u Ugljeviku u okviru koga deluju, veliko hvala njihovom duhovniku i koordinatoru, protojereju stvaroforu Milanu Topiću.Hvala, do neba, članicama Kola srpskih sestara, što nesebično, posvećeno, požrtvovano i sa toliko ljubavi deluju i misle o svakom onom kome je, na razne načine teško.Samo ovakva ljubav, koju one gaje može da sačuva svet. Kad vidim njih, njihov rad i zalaganje, i kad odem u zone pesimizma, vraćam se pun optimizma, ubeđen da, svi zajedno, možemo i više i bolje i da će se naši potomci ponositi sa nama kao mi sa precima svojima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna