KASA PORESKE UPRAVE RS SVE PUNIJA: Javni prihodi u avgustu veći dva odsto

S. M.

03. 09. 2020. u 07:13

КАСА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ РС СВЕ ПУНИЈА: Јавни приходи у августу већи два одсто

Foto J.V.

PORESKA uprava Republike Srpske je u avgustu ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 207,59 miliona KM,

 To je za oko 3,57 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Goran Maričić, direktor PU RS, kaže da je prošla godina bila rekordna u naplati javnih prihoda od osnivanja Uprave u ovom obliku organizovanja.

- Ovi ohrabrujući podaci pokazuju da postepeno dolazi do stabilizacije u naplati javnih prihoda na šta su svakako uticale mere Vlade RS iz Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim merama za ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled pojave virusa korona, ali i niz drugih mera koje je donosila Vlada sa ciljem da privreda lakše prevaziđe aktuelnu krizu uzrokovanu pandemijom - ističe Maričić.

On kaže da su direktni porezi u avgustu ove godine naplaćeni u iznosu od 38,4 miliona KM, što je za 6,3 miliona KM ili 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- Najveći rast naplate u ovom segmentu javnih prihoda bio je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od skoro 18,2 miliona KM, što je za 4,6 miliona KM ili 34 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine - dodaje Maričić.
NAPLATA POREZA


RAST je zabeležen i kod naplate poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 16,2 miliona KM, što je za šest odsto više, dok je porez na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćen u iznosu od 1,48 miliona KM ili jedan odsto više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)