OVCE OD GROBLjA NAPRAVILE TOR: Meštani Vranjka kod Modriče u RS ogorčeni slikom mesta gde počivaju njihovi preci

V. Blagojević

petak, 14. 08. 2020. u 16:34

ОВЦЕ ОД ГРОБЉА НАПРАВИЛЕ ТОР: Мештани Врањка код Модриче у РС огорчени сликом места где почивају њихови преци

Foto V. Blagojević

KADA je Milka Vuković sa suprugom Čedom ovih dana posetila grob svojih roditelja na groblju Njivice u Vranjku kod Modriče u Republici Srpskoj, ostala je zapanjena i šokirana prizorom koji je zatekla. Na groblju je bilo stado ovaca koje su skakale po grobovima i spomenicima, brstile cveće na grobovima, prevrtale saksije sa cvećem i palionice za sveće.

- Ovog nema ni na Kosovu kada je srpsko groblje u pitanju. Zar ne mogu na miru doći na grob svojih roditelja da im zapalim sveću, a da se ne plašim kada će stado početi preskakati preko groba i ugasiti sveće. Prijavili smo sve Komunalnoj policiji. Najgore je što niko ne zna čije su ovce ili se prave da ne znaju - priča Milka iz Vranjka, koja živi u Švajcarskoj.

I ostali građani osuđuju postupak nesavesnih meštana koji ovce doteruju na ispašu na groblje.

- Dosada sam bar stotinu puta očistio grobove od brabonjaka. To je za svaku osudu i nas nekoliko građana smo se dogovorili da tužimo Mesnu zajednicu i N. N. lica za ovo što rade našim precima. Neka nas je sve sramota šta smo dozvolili - ogorčen je Čedo Mrkonjić iz Vranjka.

Po prijavi, Komunalna policija iz Modriče je odmah izašla na teren, ali nije zatekla stado na groblju.

Foto V. Blagojević

- Građanin koji u prijavio posumnjao je da se radi o stadu Dimitrije Savića. Utvrdili smo da je njegovo stado u zatvorenom pašnjaku oko dva kilometra od groblja. Još nekoliko puta smo dolazili na groblje ovih dana, ali nismo zatekli ovce. Imamo taj problem jer su se meštani i pre žalili, i to moramo rešiti u saradnji sa Mesnom zajednicom - rekao je Branislav Đurić, načelnik Komunalne policije u Modriči.

Groblje Njivice u etnički čistom srpskom selu Vranjku postoji skoro pet vekova. Na njemu je trenutno više od hiljadu spomenika. Tu su kosti vranjačkih heroja iz Prvog svetskog, Drugog svetskog i poslednjeg, otadžbinskog rata.

Foto V. Blagojević

SAMI IH ČUVAJTE

JEROTIJA Janković, predsednik Mesne zajednice Vranjak, u čijoj je nadležnosti groblje, na pitanje kako rešiti problem ljutito odgovara:

- Znam ja za to i nije prvi put da su ovce na groblju ali šta ću ja, nisam ja grobar i ne mogu ja čuvati groblje. Zvaću meštane da dođu i naizmenično čuvaju groblje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

No matter

15.08.2020. 20:47

@master58 - Kao što se vidi na slici postoji drvena kapija. Da mjesna zajednica povede više računa o groblju starom 5 vjekova i da ulože odredjena sredstva groblje bi se moglo bolje ograditi i staviti bolja ograda. Nije rješenje staviti čovjeka ( kao što je gospodin Jerotija Jankovic - presednik mjesne zajednice rekao ) nego je rješenje je da se sredstva dobijena od opštine Modrica ulože u rješavanje mjesnih problema. Ukoliko gospodin Janković misli da to nije izvedivo neka on ide čuvati groblje. Grobar je tu da održava groblje, tačnije da kosi staro groblje a ne da 24/7 bude na groblju.