KORONA KOSI I MLADE: Zabrinjavajuće stanje u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 08. 2020. u 09:45

ZDRAVSTVENI sektor u Srpskoj je pod velikim pritiskom.

КОРОНА КОСИ И МЛАДЕ: Забрињавајуће стање у Српској

Foto D. Pozderović

U bolnicama je sve više obolelih od virusa korona, a zabrinjava što od virusa oboleva sve više mlađih osoba. U Banjaluci je juče preminuo od virusa korona i muškarac star 35 godina, koji nije imao nikakvih drugih oboljenja.

Načelnik Klinike intenzivne medicine na UKC RS Banjaluci dr Peđa Kovačević upozorio je na teške simptome kod nekih pacijenata obolelih od virusa korona. On je istakao da je broj kritično obolelih u RS svakim danom sve veći.
- Sve veći broj je onih mlađeg životnog doba i imaju dodatne simptome, znake i manifestacije bolesti - rekao je dr Kovačević.
On je naveo da je zapanjujuća činjenica da virus koji uništi pluća, bolesnicima uništava i bubrege, i da se pacijenti bore sa temperaturom od preko 40 stepeni koja ne pada.
- Nakon nekoliko dana pluća se oštete, a nedostatak vazduha je dominantni simptom. Oni koji su to preživeli, opisuju to kao najstrašniji simptom i upoređuju ga sa neposrednim susretom sa smrću. Pacijent više ne može da diše, dajemo mu kiseonik na razne načine. Imaju stravičnu temperaturu, raspadanje organizma, bolove. Zastrašujuće je i kada to gledate sa strane - rekao je dr Kovačević.

PLAN ZA VAKCINACIJU

KADA je reč o vakcinama, RS će se u okviru evropske nabavke medicinskih sredstava i medicinske opreme priključiti nabavci vakcina. Prvi plan vakcinacije za kovid 19 za RS će biti gotov naredne sedmice, rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić.

On je podvukao da za kovid 19 nema leka.

- Sve što preduzmemo kod nekih bolesnika, nažalost, ne daje rezultate - dodao je.
Kovačević je istakao i da zdravstveni radnici u RS od marta nisu imali dana godišnjeg, da rade vikendom i da se daju nesebično.
- Proces lečenja je naš zadatak, ali je sprečavanje širenja infekcije svakako zajednički - poručio je dr Kovačević.
Epidemiolog Jela Aćimović kaže da od ukupnog broja aktivnih slučajeva, 10 odsto je hospitalizovano, od kojih je 17 lica na respiratoru i u kritičnom je stanju.
- Dešava se upravo ono što upozoravamo, a to je da imamo veći broj hospitalizovanih i onih koji su u kritičnom stanju, i više preminulih - napomenula je Aćimovićeva.

Foto D. Pozderović

Ona je dodala da je trenutno ogromni problem to što pozitivna lica ne prijavljuju kontakte i na taj način ugrožavaju veći broj ljudi.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorio je stanovništvo da je virus opasan i za mlade, i da se treba pridržavati mera, a posebno nositi zaštitnu masku.
- Nošenje maske je sigurno lakše nego da nečiji život bude ugrožen. Apelujemo da se podigne svest o pridržavanju mera, jer je ogroman pritisak na zdravstveni sistem - rekao je Zeljković.

UMRLO ČETVORO

U SRPSKOJ u poslednja 24 časa na virus korona pozitivne su 84 osobe od testiranih 292, a umrlo je njih četvoro. Do sada je virus potvrđen kod 5.429 lica, od kojih se 55,4 odsto oporavilo, dok je 2.420 aktivnih slučajeva. Ukupno je umrlo 191 osoba.

Zeljković je zahvalio svima onima koji se pridržavaju mera, prvenstveno osobama starijim od 65 godina, kojih je sve manje među novoobolelima.

- Među mlađim osobama koje imaju najviše socijalnih kontakata sve je više pozitivnih - rekao je Zeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni