SRBA NEMA NI ZA LEK: Poražavajući podaci o strukturi zaposlenih u institucijama Federacije BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 07. 2020. u 06:25

U FEDERACIJI BiH na sceni je sistematsko uništavanje srpskog naroda. Srbi koji su se nakon rata vratili na područje FBiH, na svoja vekovna ognjišta, teško mogu dobiti posao u kantonalnim institucijama ili na nivou FBiH.

СРБА НЕМА НИ ЗА ЛЕК: Поражавајући подаци о структури запослених у институцијама Федерације БиХ

Foto DNS

Zaposlenje za Srbe u kantonalnoj policiji, vladi i drugim institucijama u praksi ne postoji. Srbi, kako kažu sagovornici "Novosti", dobiju jedno radno mesto od stotinu, u nekom od resora u FBiH.

Radna mesta su rezervisana za Hrvate i Bošnjake zavisno o kojem se od deset kantona radi. Jedini izuzetak, ako se tako može nazvati je Kanton 10 ili Livanjski kanton, u kojem se nalaze opštine Drvar, Grahovo i Glamoč, gde su Srbi većinski narod. Tu Srbi mogu da dobiju posao u policiji ili u nekoj drugoj instituciji.
Goran Broćeta (SNSD), srpski delegat u PBiH, kaže da se od završetka rata sprovodi plan napravljen u Sarajevu da se Srbi sistematski unište na području Federacije i da se kroz zabranu zapošljavanja ne dozvoli njihov povratak.
- U Federaciji ne žele Srbe. To se vidi i o položaju Srba u opštinama Drvar, Grahovo i Glamoč, koje su na marginama FBiH i one se zaobilaze kod kapitalnih investicija. Da RS ne pruža pomoć svom narodu ovde, teško bi opstali - ističe Broćeta.
On kaže i da je zanimljivo da srpska mesta popunjavaju neki podobni Srbi koje predlaže Sarajevo ili Mostar, i koji su "Srbi samo po potrebi".
- Nije problem za Srbe samo naći posao u institucijama, već je problem uopšte pronaći bilo kakav posao u FBiH, pogotovo ako ste Srbin povratnik - ističe Broćeta.
Poslanik DNS u PBiH Nenad Nešić je tražio da mu se u roku od 30 dana dostave tačan broj Srba zaposlenih u policiji, javnoj upravi, ustanovama i preduzećima. I nakon dva meseca čekanja dobio je odgovore samo iz pet kantona.

Foto D. Pozderović

- Podaci su poražavajući o broju zaposlenih Srba u kantonima FBiH i svaka priča da se poštuje popis stanovništva iz 1991. pada u vodu, jer su brojke neumoljive - kaže Nešić.

On je istakao da je svaki kanton u Federaciji priča za sebe.
- Sama činjenica da sam za dva meseca dobio odgovor samo iz pet kantona sve govori - konstatovao je Nešić.

STATISTIČKA GREŠKA

PREMA rezultatima popisa iz 2013. godine, Federacija BiH je etnički očišćena od Srba, koji u tom entitetu čine svega 2,55 odsto. Od 600.000 pre rata, sada ih u FBiH ima 56.550.

Srbi tako, u tom entitetu čine svega 2,55 odsto stanovništva, a taj procenat se u stručnim krugovima često naziva i "statistička greška".

On je rekao da je u Srednjobosanskom kantonu u javnim institucijama zaposleno samo 10 Srba. U MUP-u je samo šest odsto Srba od ukupnog broja zaposlenih, a samo 72 zaposlena radnika se izjašnjavaju kao Srbi.

U Tuzlanskom kantonu, naveo je Nešić, od 476 zaposlenih u javnim institucijama, samo sedmoro su Srbi, dok u MUP i policiji radi 112 Srba od 1.986 zaposlenih.
- U Bosansko-podrinjskom kantonu zaposleno je 18 Srba u institucijama ovog kantona, a samo 21 u MUP.

Foto AVAZ

Nakon takvih poraznih podataka pokušavaju zamagliti brojke pa kažu da u Ministarstvu finansija radi pet odsto Srba u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Kada malo bolje pogledate, vidite da je to samo jedan čovek - istakao je Nešić.

Nešić je konstatovao da je jasno zašto nema Srba u Federaciji.
- Da bi negde čovek mogao da živi, mora da radi, ima pravo na svoj jezik i pismo i da bude konstitutivan, što Srbi još nisu u tri kantona - podsetio je Nešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)