Institucije RS spremne da priskoče u pomoć i graničnoj policiji BiH: Ne tolerišemo zadržavanje migranata na našoj teritoriji

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 06. 2020. u 11:44

Ćeranić: Rešavanje problema dolaska inostranih građana koči SDA

Институције РС спремне да прискоче у помоћ и граничној полицији БиХ: Не толеришемо задржавање миграната на нашој територији

Foto: D. Pozderović

HAPŠENjE 18 migranata kod Lakataša pokazalo je da nakon nekoliko meseci zatišja migranti ponovo dolaze u većem broju u BiH. Republika Srpska neće dopustiti da se migranti zadržavaju na njenoj teritiriji. Svi migranti pronađeni na teritoriji RS biće odmah prebačeni Službi za poslove sa strancima BiH. Zbog efikasnije borbe protiv migranata, RS će uputiti i dodatne policijske snage, kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od ulaska migranata. Problem migranata u BiH je zasada nerešiv jer SDA ne želi da ovaj problem dobije epilog na nivou BiH, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke.

On kaže da ostaje problem nivoa BiH gde SDA nije htela da podrži sada već bivšeg ministra bezbednosti BiH Fahrudina Radončića u borbi sa migrantima i njegovu inicijativu da se migranti vrate u zemlje odakle dolaze.

- Veliki deo bošnjačkog korpusa ne želi migrante u BiH, ali zasada, zbog SDA, oni ostaju u kampovima napravljenim na području Federacije BiH - ističe Ćeranić.

Prema njegovim rečima, MUP RS je veoma efikasan u borbi protiv migranata i tu je sve jasno.

- Kampovi i zadržavanje migranata na području RS neće biti tolerisani - ističe Ćeranić.

S druge strane, predsedavajući Koordinacionom telu za praćenje kretanja migranata preko teritorije RS i direktor Policije RS Darko Ćulum izjavio je da se svakog dana evidentira između 150 i 200 migranata.

- Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima, kada je migrant potegao pištolj na našeg policajca koji je, s druge strane, reagovao kako treba - rekao je Ćulum.

On je pozvao građane da sarađuju sa policijom i da dojavljuju kada ugledaju migrante.

- Policija će uvek reagovati na njihove dojave, jer je i nama bitno da propratimo migrante na teritoriji RS i da sve bude bezbedno na području Srpske - naveo je on, i dodao da se poštuje zaključak Vlade da nema zadržavanja niti smeštaja migranata na teritoriji RS.


ANGAŽOVANA 52 PRIPADNIKA MUP RS

KAO ispomoć Graničnoj policiji BiH angažovana su 52 pripadnika MUP RS, a izdvojiće se još do 30 da bi se pojačale kritične zone na granici, posebno u rejonu Zvornika i Foče.

- Sa Srbijom i Crnom Gorom imamo oko 650 kilometara granice. Teško je to zaštititi, a ima i mnogo ilegalnih graničnih prelaza - pojasnio je Ćulum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna