U SUDU BiH PROCES PROTIV VOJINA PAVLOVIĆA: Suđenje zbog rođendanske čestitke generalu Ratku Mladiću:

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 04. 2024. u 06:00

PRED Sudom BiH je počelo suđenje predsedniku Udruženja "Istočna alternativa" Vojinu Pavloviću zbog postavljanja transparenta sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u Bratuncu, na kojem je bila ispisana poruka "Srećan rođendan, živi i zdravi bili".

У СУДУ БиХ ПРОЦЕС ПРОТИВ ВОЈИНА ПАВЛОВИЋА: Суђење због рођенданске честитке генералу Ратку Младићу:

Foto: EPA/Enric Marti/printskrin/ilustracija

U optužnici, koju je pročitao tužilac Nedim Ćosić, navedeno je da se Pavlović tereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ćosić je naveo da je Pavlović postavljanjem transparenta 10. marta 2023. godine na raskrsnici iznad semafora u Bratuncu izazvao uznemirenost i strah kod dela stanovnika koji su ga videli, a naročito kod bošnjačkih povratnika u okolna sela na području ove opštine.

Dodao je da namerava da uloži materijalne dokaze uz optužnicu, i sasluša 12 svedoka od kojih je devet službenih lica i troje oštećenih.

Na to je predsedavajući sudskog veća Goran Radević rekao da ne vidi potrebu za saslušanjem devet službenih lica, ukoliko će govoriti na iste okolnosti, ali da će se o njihovom saslušanju odlučiti u toku postupka.

Saslušanje prva tri svedoka

SUĐENjE će biti nastavljeno u maju, kada je planirano saslušanje prva tri svedoka Tužilaštva BiH. Tužilaštvo BiH je 22. januara podiglo optužnicu protiv Pavlovića, a Sud BiH ju je potvrdio 30. januara.

Odbrana Pavlovića nije iznela uvodnu reč, niti predloge dokaza, navodeći da će to uraditi u toku postupka, nakon što Tužilaštvo završi svoj deo.

Pavlovićev branilac Mirko Blagojević zatražio je da se suđenje nastavi u maju, jer je Pavlović zbog bolesti dobio preporuku za lečenje u aprilu, što je sudija Radević prihvatio i od odbrane zatražio da Sudu dostavi kompletnu dokumentaciju nakon lečenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?