DOK GRAĐANI SRPSKE SLAVE BOŽIĆ, KRAVICA SE PRISEĆA KRVAVOG PIRA: 31 godina od masakra, a počinioci i dalje na slobodi

Милена Грубор
Milena Grubor

07. 01. 2024. u 07:00 >> 12:36

U vreme kada građani šriom Republike Srpske proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik – Božić, meštani Kravice odlaze na groblja i pale sveće za žrtve jednog od najmasovnijih zločina nad srpskim stanovništvom u Podrinju.

ДОК ГРАЂАНИ СРПСКЕ СЛАВЕ БОЖИЋ, КРАВИЦА СЕ ПРИСЕЋА КРВАВОГ ПИРА: 31 година од масакра, а починиоци и даље на слободи

Privatna arhiva

Naime, tog 7. janura 1993. godine, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem napale su Kravicu, ostavivši sa sobom samo bol, smrt i suze onih što preživeše da svedoče.

– Poučeni svojim dedovima koji su na velike pravoslavne u Drugom svetskom ratu ubili preko 6.200 Srba, tako su i ovaj put krenuli u krvavi pir, sa ciljem da jednom za svagda Kravicu sravne sa zemljom, da Srbe iz Kravice pobiju do poslednjeg i na taj način baš na praznik Hristovog rođenja zatru rađanje Srba u Podrinju – govori za „Novosti“ predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

On je dodao da se hiljade muslimana, najviše iz Srebrenice po svedočenju Ibrana Mustafića, pripremalo dugo za ovaj napad, a da su prema skorašnjem svedočenju Vehida Dedića, i maloletnici bili naoružani i da su oni "išli kako on reče da `oslobađaju` Kravicu".

Da li je igde zabeleženo da je Kemal Mehmedović koji je odsekao glavu Anđelku Mlađenoviću i odneo je Naseru Oriću kao trofej u Srebrenicu na slobodi?, upitao je Kojić.

–Tako se radilo nakon Drugog svetskog rata, a tako se radi i danas jer je to recept po kojem oni žele da prekroje istoriju i Srbe etiketiraju kao genocidan narod – kazao je Kojić i dodao da ni 31 godinu 101 srpsko dete nije dočekalo pravdu za svoje ubijene roditelje i da to ne zanima apsolutno nikoga iz Suda BiH. Mi ih pitamo šta je sa 49 lica srpske nacionalnosti iz Srebrenice koji se i dalje vode kao nestali? – kazao je Kojić.

Osvrnuo se na poslednje izveštaje Velike Britanije sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji su jedan od pokazatelja da je Srebrenica podmetnuta kao zločin:

– Znamo da su oni uz pomoć Nasera Orića Srbima podvalili navodnu priču o genocidu. Genocida u Srebrenici nije bilo, što je dokazala i Međunarodna komisija na čelu sa Gideonom Grajfom. U tom izveštaju je objašnjeno šta se dešavalo sredinom 92. i početkom 93. a znamo da je 70% od 3.267 žrtava srpske nacionalnosti ubijeno u tom vremenskom intervalu.

Toga dana, opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Naser Orić i njegovi saborci su prilikom napada na Kravicu oskrnavili i zapalili pravoslavnu Crkvu svetih apostola Petra i Pavla a masakrirali pravoslavnog sveštenika i jednu ženu koja je tog jutra došla na molitvu. Crkva je gotovo u potpunosti spaljena i demolirana a sličnu sudbinu je doživelo i seosko groblje. Mnogobrojna imovina Srba iz Kravice koju su opljačkali Orićevi vojnici, pronađena je u Srebrenici u julu 1995. godine po ulasku pripadnika srpske vojske.

Ubice iz Kravice nikada nisu odgovarale za počinjene zločine a mnogi učesnici masakra nad Srbima, kao i njihovi nadređeni, danas žive kao slobodni građani - vode razne organizacije, obavljaju visoke funkcije u Federaciji BiH, uživaju sve privilegije društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona