ŠMIT NELEGALNO UNEO TRI PUŠKE: NJegovo obezbeđenje mimo pravila nosilo duge cevi

S. Mišljenović

13. 10. 2023. u 18:20

KRISTIJAN Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, boravi već više od dve godine u BiH po osnovu note Ambasade Nemačke, a ne rezolucije Ujedinjenih nacija kao jedine nadležne institucije za potvrđivanje imenovanja na pomenutu funkciju.

ШМИТ НЕЛЕГАЛНО УНЕО ТРИ ПУШКЕ: Његово обезбеђење мимо правила носило дуге цеви

PROVOCIRA Kristijan Šmit foto OHR

Ovo je izjavio Nenad Nešić, ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH, prezentujući javnosti informacije bezbednosnih agencija o boravku nemačkog diplomate. On je rekao da je Šmit prilikom dolaska u BiH, odnosno njegovo obezeđenje, mimo zakona unelo i tri duge cevi i da je to propust institucija BiH.

- Te duge cevi vraćene su iz BiH u junu 2022. godine - precizirao je ministar.

Nešić je naveo da Nemac krši zakon jer je prilikom svakog ulaska i izlaska iz BiH morao prijaviti šta njegovo obezbeđenje unosi u BiH i za to dobiti dozvolu od nadležnih institucija.

- Šmit je nelegalno uneo duge cevi i ubuduće kad god ulazi i izlazi iz BiH mora da se najavi nadležnim institucijama koje će odlučiti može li ili ne može uneti oružje u BiH. Nisam dobio odgovor da li on prilikom svakog ulaska i izlaska iz BiH to radi.

Prema rečima Nešića, Šmita tokom boravka u BiH ne obezbeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tela, a po pravilu trebalo bi da bude prisutna na prostoru gde se nalazi visoki predstavnik. Ministar je upozorio da BiH svoj evropski cilj nikada neće dostići ukoliko postoji jedan čovek, stranac, koji želi da menja zakone i nelegalno utiče na rad institucija BiH, te istakao da su provere pokazale da je Šmit nelegitiman i da zapravo u BiH predstavlja Nemačku, a ne UN.

- Građani BiH žele zemlju vladavine prava i poštovanje Ustava i zakona, dakle modernu evropsku državu, a to nije moguće ako se Šmit i dalje bude lažno predstavljao kao tzv. visoki predstavnik u BiH - kazao je Nešić.

On je napomenuo da je u Savetu ministara imenovan legalno u Parlamenatu BiH, a Šmit sličnu i neophodnu proceduru nije ispoštovao u UN. Istovremeno, izrazio je nadu da će Sud BiH u postupku protiv predsednika RS Milorada Dodika pokazati da je pravosudna institucija koja nije podložna uticajima jer je optužnica potpuno neosnovana.

Bećirović "drveni" advokat

BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH Denis Bećirović je Nešićeve podatke o Šmitu okarakterisao kao "nastavak antidejtonskog delovanja i rušenja ustavnog poretka BiH" od najviših političkih predstavnika Republike Srpske.

- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je legalan i nikakve aktivnosti antidejtonski orijentisanih političara ne mogu dovesti u pitanje njegov legalitet i osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma - saopšteno je iz kancelarije Bećirovića:

Bećirović je ponovio poziv međunarodnoj zajednici da hitno reaguje i zaustavi antidejtonsko delovanje.

- Delovanja organa RS protiv Šmita nije personalne prirode. Napad na OHR i Ustavni sud BiH su ciljani napadi na institucije koje čuvaju temeljne odredbe Ustava BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave