U TREBINJU ODRŽANO PREDAVANJE ZA ONKOLOŠKE PACIJENTE Podrška porodice za bolje lečenje

D.Curać

02. 10. 2023. u 07:00

UDRUŽENjE "Vjera luča nada" iz Trebinja koje pokriva teritoriju istočne Hercegovine, a okuplja lica obolela od malignih oboljenja, organizovalo je predavanje o prihvatanju malignih oboljenja za pacijente i njihove porodice.

У ТРЕБИЊУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ОНКОЛОШКЕ ПАЦИЈЕНТЕ Подршка породице за боље лечење

D. Curać

Predavanje o ovom problemu održala je lekarka Jelena Sredanović, Trebinjka koja od 1996. godine radi u Beogradu u klinici za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

- Onkološke lečenje ne može da ide u dobrom pravcu ukoliko pacijent nema podršku, a to svakako ne može biti samo lekar i medicinska sestra. Tu mora da se uključi i porodica. Onkolozi navode kako vrlo često nikada ne susretnu niti jednog člana porodice svojih pacijenata i to je nedopustivo - istakla je Sredanović.

U ovom udruženju navode da radionice imaju za cilj edukacija pacijanata i njihovih porodica, jer kako kažu maligna oboljenja, nažalost, uvek teško padaju i pacijentima i porodicama.

Dodaju i da je njihova misija i izmena Zakona o zadravstvenom osiguranju Srpske.

Broji 400 članova

UDRUŽENjE "Vjera luča nada" osnovano je u maju ove godine, a broji 400 članova od čega oko 250 pacijenata i 150 donatora. Cilj je pomoći obolelima od ovih bolesti i smanjiti liste čekanja za nove terapije.

- Nije rešenje sakupljati novac i kupovati lekove za pacijente. Naš osnovni cilj jeste da u sistemu promenimo Zakon o zadrvstavenom osiguranju, jer smatramo da nije dobar. Medicina danas napreduje i mi tražimo da se uvode novi lekovi i da se obezbede imunoterapije - istakla je Nada Đurić, predsednik Udruženja "Vjera luča nada".

Član Udruženja Milena Gotovina istakla je da su predavanja o prihvatanju malignih obolenja za pacijente i njihove porodice izuzetno važna.

- Sam čin prihvatanja je ključan za ovu bolest i sve dok je ne prihvatimo ne možemo se istinski ni boriti i u krajnjoj liniji izboriti - rekla je Gotovina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)