DA POMOGNE IZLEČENJE BOLESNIH: U Ugljevik iz Rusije stigle čestice sveca - moštiju Aleksandra Nevskog (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

12. 09. 2023. u 13:16

U UGLjEVIK su iz Rusije stigle čestice sveca - moštiju Aleksandra Nevskog.

ДА ПОМОГНЕ ИЗЛЕЧЕЊЕ БОЛЕСНИХ: У Угљевик из Русије стигле честице свеца - моштију Александра Невског (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Vernici su danas u Manastiru Svetog Aleksandra Nevskog dočekali episkope zvorničko-tuzlanskog Fotija i Konstantina iz Ruske pravoslavne crkve koji je doneo iz Rusije deo moštiju svetitelja. Oni su potom služili liturgiju na dan praznika ovog svetitelja. Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je, nakon dočeka, da ovakve svetinje privlače i objedinjuju ljude.

- Treba da radimo i dobro činimo i onda će nam Bog dati da napredujemo, da se okupljamo, što nam je potrebno. Politika i druge agende dele, a vera i duhovnost objedinjuju ljude - rekao je vladika Fotije u manastiru koji su podigli pripadnici ruskih mirovnih snaga.

Episkop zvorničko-tuzlanski je naveo da je manastir još u izgradnji i da treba da postane duhovni centar u Eparhiji. Vladika Fotije je rekao da će se pred moštima Svetog Aleksandra Nevskog čitati molitva za bolesne ljude.

Protojerej Srđan Vasiljević, koji 12 godina služi u ovom hramu, rekao je da veruje da će Manastir Svetog Aleksandra Nevskog i dalje biti mesto duhovnog uzrastanja i nacionalnog, kulturnog i svakovrsnog jedinstva srpskog i ruskog naroda.

Proslavi slave manastira prisustvovale su delegacije iz Rusije, Češke i Poljske, prestavnici političkog i društvenog života u regiji.

Foto: V. Mitrić

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić kazao je da je ovaj manastir simbol srpsko-ruskog prijateljstva za koje je izrazio nadu da će biti večno.

- Prijateljstvo i saradnja između srpskog i ruskog naroda se podrazumijeva, a ruskom narodu izražavamo veliku zahvalnost na svemu što čini za srpski narod u teškim vremenima - rekao je Perić.

Osim episkopa zarajskog Konstantina, vikara patrijarha moskovskog i sve Rusije, u ruskoj delegaciji je i političar i naučnik iz Ruske Federacije Sergej Baburin.

Foto: V. Mitrić

Manastir Svetog Aleksandra Nevskog jedini je u Republici Srpskoj koji je sagradio ruski narod i prvi manastir u Ugljeviku. Prvi hram današnjeg manastira Nevski u Republici Srpskoj podigli su pripadnici ruskih mirovnih snaga 1997. godine. Izgrađen je po ugledu na ruske crkve brvnare, a manastirom je proglašen 2020. godine. Nastojateljica manastira je ruska monahinja Filoteja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)