USTAVNI SUD ZA SRPSKU NE VAŽI: Najviša pravosudna institucija BiH nije odgovorila na zahtev RS

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 06. 2023. u 12:48

NARODNA skupština Republike Srpske održaće 27. juna posebnu sednicu na kojoj će doneti odluku o prestanku važenja i objavljivanja odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj i zaštititi sve koje zbog toga progone organi BiH.

УСТАВНИ СУД ЗА СРПСКУ НЕ ВАЖИ: Највиша правосудна институција БиХ није одговорила на захтев РС

Foto Nezavisne Novine

To je odgovor Srpske na ćutanje Ustavnog suda BiH koji  do petka nije odgovorio na zahtev institucija RS da povuku raniju odluku da mogu održavati sednice bez dvojice srpskih sudija. Skupštinski Kolegijum biće održan u ponedeljak, 26. juna, kada će se i zakazati sednica za naredni dan.

Pored odluke da se ne primenjuju odluke Ustavnog suda BiH na području RS, na posebnoj sednici na dnevnom redu naći će se i Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji će predložiti RS, a u kojem će se tražiti da Ustavni sud BiH nema više trojicu stranih sudija i da ova mesta zamene domaće sudije. Ovaj predlog biće upućen Parlamentu BiH na razmatranje.

Milorad Dodik, predsednik RS, izjavio je da će Srpska brzo delovati i usvojiti potrebne zakone da se zaštiti od neustavnog delovanja Ustavnog suda BiH. On je istakao da ovo nije antidejtonsko ponašanje nego da Srpska želi da se stvar vrati u okvire Dejtona i Ustava.

- Ne može Srpska prihvatiti da njenu sudbinu određuje ratni predsednik SDA koji je sudija Ustavnog suda BiH, Mirsad Ćeman, i poratni potpredsednik te partije sudija Seada Palavrić koji su eksponirani članovi Islamske zajednice i da nama nemeću rešenja o BiH. Bilo bi sasvim glupo očekivati da se mi ponašamo servilno prema tome, kao što je glupo da neko od Kristijana Šmita pokušava napraviti neku ličnost koja uopšte ne postoji, rekao je Dodik. - Očigledno je da je prošlo vreme da neki, koji imaju svoja pamćenja iz mladalačkih dana, kao što je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, mogu da udarcem šakom od sto nekoga prestraše. Vraćajući taj metod na sto, apsolutno su pogrešili i stavili BiH u vrtlog u kome će ona veoma teško naći izlaz.

Bećirović traži sankcije

DENIS Bećirović, bošnjački član Predsedništva BiH, izjavio je da se mora zaustaviti Milorad Dodik u antidejtonskom, antiustavnom i nezakonitom planu blokade Ustavnog suda BiH.

- Evropska unija treba hitno uvesti sankcije Miloradu Dodiku i njegovoj organiziranoj grupi zbog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, poručio je Bećirović tokom razgovora sa ambasadorima zemalja EU u Sarajevu.

Verujući u svoju silu, Dodik kaže da oni pokušavaju i dalje da se ponašaju na način nametanja.

- Najveću štetu za BiH čini međunarodni intervencionizam koji je duže od deceniju oslikavan u liku visokih predstavnika. Ti visoki predstavnici su mogli da kreiraju, a najviše Pedi Ešdaun, prokletnik, koji je nametnuo stil ponašanja koji je išao k tome da degradira Republiku Srpsku u celini - rekao je Dodik.

Srđan Perišić, profesor geopolitike, kaže da RS neće "lomiti stvar" nego će to svojim potezima činiti Zapad, ali da Srpska ima svoje odgovore.

- Kada RS donese novi ustav, on neće biti formulisan tako da proglašava nezavisnost nego će ostaviti prostor za dijalog sa Hrvatima i Bošnjacima, a koji se i dalje čvrsto drže Vašingtona i nemaju svoju politiku - rekao je Perišić. - Ustavni sud BiH proteklih godina učinio više mini državnih udara i sada prelazi u novu fazu da donosi odluke mimo prisustva srpskih sudija. Taj sud je, podsetio je on, i do sada isključivao iz rada srpski narod preglasavanjem, ali sada prelazi na novi način da im nije bitno da li su sudije iz RS uopšte prisutne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)