USTAVNI SUD BiH IZBACIO SRPSKU: Pravnici o potezu najviše pravosudne institucije Bosne i Hercegovine

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 06. 2023. u 08:00

USTAVNI sud BiH sistematski vrši diskriminaciju Republike Srpske i njegovo ponašanje je neustavno. Oni ne samo da su pokazali da krše Ustav BiH, nego ne poštuju ni sopstvena pravila, stav je pravnika iz Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH da izmeni Pravilnik o radu kako bi mogli zasedati bez srpskih sudija.

УСТАВНИ СУД БиХ ИЗБАЦИО СРПСКУ: Правници о потезу највише правосудне институције Босне и Херцеговине

Foto Radio Sarajevo

Milan Blagojević, profesor Ustavnog prava, bivši sudija i savetnik Predsednika RS kaže da Ustavni sud BiH ne poštuje ni svoja pravila jer prema njima plenarna sednica na kojoj su menjali pravila je morala da bude odložena. On kaže da je na snazi još bio član 39 Pravila Ustavnog suda BiH koji propisuje da se sednica ne može održati, već odložiti ako joj ne prisustvuju najmanje trojica sudija iz Federacije BiH i najmanje jedan sudija iz RS.

- Sednica je, ipak, održana i doneli su izmene pravila kojima su brisali taj član čime su, flagrantno povredili sopstvena pravila - istakao je profesor Blagojevića. - Članom šest Ustava BiH propisano je da većina sudija Ustavnog suda BiH čini kvorum za rad i odlučivanje. S obzirom na to da Ustavni sud BiH prema Ustavu BiH ima devet sudija, pet sudija je kvorum i za rad i odlučivanje. Dakle, onako kako glasi slovo Ustava, taj sud prema Ustavu BiH ima pravo da radi.

Na pitanje da li taj sud tada ima legitimitet, Blagojević je odgovorio da legitimitet znači prihvatanje bilo čije vlasti, u ovom slučaju Ustavnog suda BiH.

- Ali ne zato što u krajnjem slučaju počiva na monopolu upotrebe legitimne i legalne fizičke prinude nego zato što je institucija utemeljena, organizovana i funkcioniše prema nekim vrednostima koje su imanentne savremenom društvu, a to su vrednosti pravde, poštenja i legitimiteta. Nije ni pravedno, ni pošteno da sada u toj situaciji o Ustavu BiH i ustavno pravnim pitanjima odlučuje samo jedan deo BiH, to jest FBiH plus troje stranaca, a da ne učestvuje i RS - kaže Blagojević.

Poništite odluku

INSTITUCIJE RS dale su ultimatum Ustavnom sudu BiH do petka 23. juna u podne ponište odluku koju su doneli i da donesu odluku da se neće odlučivati o bilo kom pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH u Parlamentu BiH.

Prema njegovim rečima, upravo će zbog toga u toj situaciji Ustavni sud BiH, u kojem nema nijednog sudije iz RS, pretvoriti u Ustavni sud, ne BiH, nego Federacije BiH, pa će jedan deo te države, onih 51 odsto, odlučivati i o preostalih 49 odsto, teritoriji koja pripada RS, što je nelegitimno.

Ukoliko nema predstavnika oba entiteta u Ustavnom sudu BiH, onda taj sud nema legitimitet, kaže Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

- Ono što je važno za institucije RS i za sve građane u BiH, jeste da se odvija proces takozvane evolutivne promene Ustava. Ta promena nije predviđena Ustavom, već je predviđeno da se Ustav BiH može menjati amandmanima. Međutim, svedoci smo da ova odluka dovodi u pitanje legitimitet rada Ustavnog suda - rekao je Mirjanić. - Ustavni sud za svoj rad odgovara građanima BiH i svima koji žive u BiH. To nije institucija iznad Ustava, to nije institucija koja može da tumači Ustav kako ona misli. Ne može da funkcioniše, a da ne uvažava volju građana BiH.

Zlatko Knežević sudija Ustavnog suda BiH podneo je zahtev za penzionisanje nakon zaključaka NS RS iz aprila meseca, kojim su ga pozvali da se povuče iz US BiH jer neustavno deluje. Pre Kneževića krajem prošle godine drugi srpski sudija US BiH Miodrag Simović je otišao takođe u penziju. Sudije Ustavnog suda BiH iz RS imenuje NS RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona