BiH NE IDE KA NATO: Iz Severnoatlantske alijanse potvrđeno da nije potpisan akcioni plan za članstvo

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 06. 2023. u 07:00

DIREKTOR Odeljenja za bezbednosnu politiku i partnerstvo NATO Džejms Meki izjavio je za Srnu da BiH nije potpisala Akcioni plan za članstvo i nije na ulaznim vratima NATO. On je rekao da NATO ne insistira da bilo koja zemlja postane članica saveza i da zahtev za članstvo predstavlja suverenu odluku svake od država.

БиХ НЕ ИДЕ КА НАТО: Из Северноатлантске алијансе потврђено да није потписан акциони план за чланство

Foto AP

- Nije zaista na NATO da odredi interne procedure unutar BiH i odlučuje da li će zemlja biti članica ili ne Severnoatlantskog saveza. To je unutrašnje pitanje BiH da odluči u okviru političkih razgovora - rekao je Meki.

Ovakvim izjavama Meki je negirao i navode političkog Sarajeva o NATO integracijama BiH, poruka je političkih predstavnika iz Republike Srpske.

- Meki je potvrdio navode predstavnika RS da BiH nije spremna da postane članica NATO. Ključna rečenica Mekija bila da je MAP instrument koji je BiH odobrio NATO i da ta ponuda ostaje otvorena. Sama činjenica da ta ponuda ostaje otvorena znači da nismo ušli u MAP proces i da radimo po programu reformi, ali ni to ne znači da ćemo postati članica NATO - izjavio je zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganovići i dodao da su navodi iz političkog Sarajeva o NATO integracijama neodgovorni i neutemeljeni.

Zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Radovan Kovačević, koji je bio na sastanku sa Mekijem, kaže da mu je drago što je Meki potvrdio ono što predstavnici RS uporno govore - da BiH nije na putu ka članstvu u NATO, da nije usvojila AMP i da je definisala poseban okvir saradnje koji se zove Program reformi i koji ne prejudicira članstvo BiH u NATO.

Šarene laži Heleza

- Kritikovao je sve ono što radi ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez, na osnovu važećih dokumenata u BiH, ali evo sada i na osnovu jasnih izjava iz NATO, da su - sve ono što on govori da je BiH na korak do članstva u NATO - šarene laži. Njegove izjave nisu zasnovane ni na čemu, osim na pustim željama koje će ostati neostvarene - rekao je Kovačević.

- To jasno kaže da je članstvo ostavljeno u potpunosti po strani, da se uopšte više ne razmatra i da se trenutno može govoriti i raditi isključivo na saradnji BiH i NATO - rekao je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)