I HRANA I LEK: Porodica Sijerić kod Bijeljine jedini proizvođač i prerađivač bundeve u BiH

B.Milošević

10. 06. 2023. u 12:30

ZA proizvode preduzeća iz Ljeljenče kod Bijeljine, koje se bavi preradom bundeve, vlada veliko interesovanje, a tako je bilo i na nedavno završenom Novosadskom sajmu. Ova porodična firma prepoznatljiva je u regionu i jedini je prerađivač bundeve u BiH.

И ХРАНА И ЛЕК: Породица Сијерић код Бијељине једини произвођач и прерађивач бундеве у БиХ

Foto: B. Milošević

Milena i Nikica Sijerić, jedini u BiH proizvode tikvu golicu od čijeg semena, preradom dobiju hladno ceđeno ulje, brašno i tri vrste čokolade sa pečenim semenkama od bundeve.

Početna proizvodnja ove alternativne kulture 2010. imala je i selektivni karakter, jer se u konkurenciji hokaido muskatne tikve, golica pokazala kao najrentabilnija.

- Tikva golica ne podnosi herbicide što je siguran znak da je zdrava, bez hemije i veštačkih đubriva. Zbog nedostatka radne snage, odustali smo od prvobitne proizvodnje sokova od bundeve, i danas prerađujemo isključivo tikvu golicu - priča Milena.

Sva tri proizvoda su i kao hrana i kao lek. Brašno je zanimljivo za pekarsku industriju za obogaćivanje hleba i peciva jer je bogato magnezijumom, cinkom i selenom. Ulje od bundeve poseduje antiupalna, antikancerogena i antidijabetička svojstva, i pomaže u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja. Ponosni smo na proizvodnju tri vrste čokolade, mlečnu, crnu i belu, koje su na Novosadskom sajmu nagrađene zlatnom medaljom.

Terapijske i kozmetičke svrhe

ULjE od semena bundeve sadrži vitamine B grupe, brojne minerale, omega 6 i 9, lecitin. Reguliše holesterol, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, leči infekcije, pospešuje rad bubrega. Sve češće se koristi u farmaceutskoj industriji. Bundevino ulje u kulinarstvu se primenjuje u vidu preliva za salate, kuvana jela od povrća, pirinča i pečurki.

Nikica je zadužen i za praćenje situacije sa proizvodnjom zdrave hrane u Evropi i svetu.

- Sa Privrednom komorom RS, izlagali smo nedavno naše proizvode na sajmu u Riminiju u Italiji. Činjenica je, da ne možemo proizvesti dovoljne količine za ozbiljnije tržište, ali na našoj strani su još uvek, zdrav vazduh, nezagađeno zemljište, čista voda... Na tom sajmu sve je bilo "skockano", ambalaža je svetska, ali samo naši proizvodi su imali i miris i ukus - priča Nikica.

Sve je veća potražnja za kvalitetnom šljivom i malinom, svet vapi za lekovitim biljem... Dosta toga se kod nas mora promeniti u organizaciji i proizvodnje i plasmana gotovih proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024