POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU NOVE BOLNICE U TREBINJU: Istorijski dan za Hercegovinu I region

D.Curać

10. 06. 2023. u 08:00

POLAGANjEM kamena temeljca, u trebinjskom naselju Pridvorci počela je izgradnja nove, savremeno opremljene bolnice u Trebinju, ukupne vrednosti 128.448.448 KM.

ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ НОВЕ БОЛНИЦЕ У ТРЕБИЊУ:  Историјски дан за Херцеговину И регион

D. Curać

Kamen temeljac položili su Milorad Dodik, predsednik RS, premijer Radovan Višković, ministri zdravlja RS i Srbije Alen Šeranić i Danica Grujičić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta i akademik Predrag Peško.

Prema rečima Milorada Dodika, početak gradnje bolnice u Trebinju je istorijski dan ne samo za grad Trebinje, nego i za celu Republiku Srpsku, kao i za region.

- Bolnica se pravi da bi dala doprinos razvoju, rastu i civilizacijskom napretku na ovim prostorima. Bolnica u Trebinju imaće kapacitet koji će privući pažnju i drugih u regionu, pa čak i onih iz Evropske unije, koji su već pokazali određeno interesovanje - rekao je Dodik.

Ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić pozdravila je početak izgradnje nove bolnice, navodeći da je za opstanak jednog naroda potrebno da ima tri stvari - učitelje, dobru zdravstvenu negu i ljude koji će ga braniti.

- Ubeđena sam da će ovo biti regionalni zdravstveni centar sa svom neophodnom opremom i da ćete imati mlade i dobro obučene lekare i da nećete morati da idete daleko i do Beograda osim ako to, zaista, ne bude iz nekog razloga neophodno. Kao ministar zdravlja Srbije ovde sam da potvrdim da niste sami. Nema nijedne svetske zakonske moralne norme koja može zabraniti Srbima da se povezuju sa Srbijom ma gde živeli, a to što Drina nikada nije bila međa koja je delila srpski narod, već kičma našeg naroda, to je nešto što nikoga ne treba da plaši - rekla je Grujičićeva.

Oko 20 službi i 223 ležaja

NOVA bolnica Trebinje biće građena po najvišim standardima, sa više od 20 službi i odeljenja i 223 kreveta. Ovaj bolnički kompleks prostiraće se na površini od 41.080 metara kvadratnih i sadržavaće savremeni objekat bolnice, tehnički blok, nadstrešnicu za sanitetska vozila, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Predsednik Vlade RS Višković očekuje da će izvođači radova i pre predviđenog roka od 30 meseci izgraditi novu bolnicu i predati je na korišćenje. On je najavio da će, nakon izgradnje Kliničko-bolničkog centra u Banjaluci, bolnica u Bijeljini i Doboju, Kliničkog centra u Foči i Bolnice u Trebinju Vlada RS nastojati na tome da se gradi i u drugim delovima RS.

- Verujem da će zdravstveni sistem RS, sa znanjem koji ima, uz podršku u infrastrukturnom smislu, podršku Ministarstva zdravlja Srbije i drugih stručnjaka iz Srbije koji nam pomažu u ovom projektu, uspeti da realizujemo ovaj izuzetan projekat - rekao je ministar Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere