U TREBINJU ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O IZMENAMA KZ RS Sporan im deo zakona

D.Curać

22. 05. 2023. u 07:00

U TREBINjU je održana poslednja javna rasprava o izmenama Krivičnog zakonika RS, odnosno kriminalizaciji javne reči, gde su novinari ministru pravde Milošu Bukejloviću uručili zahtev da se deo zakona povuče iz procedure, pa zatim napustili javnu raspravu.

У ТРЕБИЊУ ЗАВРШЕНА ЈАВНА РАСПРАВА О ИЗМЕНАМА КЗ РС Споран им део закона

D. Curać

Nakon Banjaluke, Istočnog sarajeva i Bijeljine i u Trebinju novinari su istakli da se radi o zakonu punom manjakavosti koji će direktno uticati na rad medija, a da se javne rasprave održavaju samo pro forme.

- Mi ćemo napustiti ovu javnu raspravu iz prostog razloga što smatramo da je sve ovo farsa. Ovo je sve uvredljivo za deo novinarske zajednice i očekujemo da povučete sporne odredbe, a mi možemo da pravimo svoje standarde koji treba da idu u prilog slobodi govora, a ne da stvarate atmosferu koja je pogubna - poručila je Milanka Kovačević, novinar portala "Direkt".

I novinar portala "Moja Hercegovina", Igor Svrdlin, slično misli.

- U suštini ovaj Zakon je neprihvatljiv ne samo za novinarsku zajednicu već i za celokupnu zajednicu Srpske. Predložili smo da se sporne tačke izbrišu - naglasio je Svrdlin.

Većina učesnika protiv

TREBA naglasiti da su svi učesnici u javnim raspravama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju bili većinski protiv nacrta Krivičnog zakonika RS u koji treba da se ugradi kriminalizacija javne reči.

- Ono zbog čega smo tu je da ukažemo na to da ovaj zakon ništa ne valja, da je loš, diktatorski i zakon koji udara na slobode svih ljudi u RS - rekao je Igor Crnadak, poslanik PDP u NS RS.

Ognjen Bodiroga, poslanik SDS, pozvao je sve svoje kolege da ne glasaju za ovaj zakon, dok Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red, smatra da se radi o zakonu koji je u stvari progon istine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)