UNA I SANA PRETE KRAJINI: Na desetine poplavljenih objekta u Novom Gradu, Kostajnici i Prijedoru

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 05. 2023. u 14:30

RAST vodostaja reka u Krajini pre svega Une, Sane i njihovih pritoka na svim mernim stanicama doneli su velike probleme za Novi Grad, Prijedor, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu. U nekoliko naselja u tim opštinama je poplavljeno na desetine objekata kao i mnoge poljoprivredne površine. Zbog rasta vodostaja reke Une i Sane u pomenute četiri opštine na snazi su i redovne mere odbrana od poplave.

УНА И САНА ПРЕТЕ КРАЈИНИ: На десетине поплављених објекта у Новом Граду, Костајници и Приједору

FOTO RTRS

Ono što ne ide naruku građanima i nadležnima u četiri krajiške opštine su najave da će se padavine nastaviti ove sedmice.

- Una je trenutno na 441 centrimetar. Na 450 centimetara proglašava se vanredno stanje. Trenutno štitimo individualne objekte koji su trenutno ugroženi. Pripremili smo ono sve što nam je potrebno - kaže za "Novosti" načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović.

U Prijedoru je najteža situacija u nebranjenom delu prigradskog naselja Raškovac, uz reku Sanu. Zaplavljeno je više desetina stambenih i pomoćnih objekata, a voda je ušla u garaže i podrume.

Voda je ušla u garažu Ibrahima Hamzića koji živi u Raškovcu.

Banjaluka sigurna

GRAĐANI Banjaluke nemaju razloga za paniku jer poplave ne prete gradu, rekao je šef banjalučke Civilne zaštite Dragan Babić.

- Kiša povremeno pada, što ide naruku svima - kaže Babić.

Nivo Vrbasa u Delibašinom Selu je 330 centimetara, a kota vanredne situacije je 370.

- Mi spasavamo šta možemo spasti, digli smo već neke stvari, ali voda dolazi stalno - naveo je Hamzić.

U Novom Gradu najteža situacija je u naseljima Rakani i Suhača.

- Zasada je problem visoka voda u naseljima Suhača i Agići koja preti da prekine regionalni put. Nadamo se da će se voda povući. Pratimo stanje na terenu - kaže načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da nadležne službe i dalje prate situaciju u Novom Gradu, Prijedoru, Kostajnici i Kozarskoj Dubici kada je reč o vodostajima, te da nijedan građanin neće ostati nezaštićen.

Federacija i Hrvatska

ZBOG izlivanja reka u Federaciji BiH došlo je do velikih poplava u Bihaću, Martin Brodu i drugim opštinama u Unsko-sanskom kantonu. Reka Una se izlila u Dvoru na Uni u Hrvatskoj.

- Imamo porast vodostaja Une i Sane. Pratimo situaciju i dopremićemo pumpe u lokalne zajednice - rekao je Novitović.

On je dodao da se prati vodostaj Une i u Federaciji BiH, kao i situacija u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici