"REČNIK MU JE ZA SARAJEVSKI SOKAK, A NE ZA DIPLOMATIJU" Dodik poručio Marfiju: Zloupotrebili ste saglasnost RS za agreman

Novosti Onlajn

21. 04. 2023. u 10:25

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi zloupotrebio agreman koji mu je dat uz saglasnost i Republike Srpske.

РЕЧНИК МУ ЈЕ ЗА САРАЈЕВСКИ СОКАК, А НЕ ЗА ДИПЛОМАТИЈУ Додик поручио Марфију: Злоупотребили сте сагласност РС за агреман

Foto: Tanjug

Dodik je istakao da ponašanje, retorika i saopštenja američkog ambasadora liče na sve, osim na diplomatsko ponašanje.

Na pitanje Srne da prokomentariše Marfijeve izjave u kojima se, kako navodi agencija, direktno meša u unutrašnja pitanja Republike Srpske i BiH, kao i optužbe koje je izneo na njegov račun, Dodik je naglasio da je, svodeći SAD na političku partiju u BiH, Marfi naneo ozbiljan udarac ugledu države koja je ranije vodila računa o svojim diplomatskim predstavnicima.

- Rečnik Majkla Marfija ne samo da je nediplomatski, već je on za potrebe sarajevskog sokaka, kojem želi da se dodvori na način kako je, eto, on nešto rekao Dodiku - istakao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je ocenio da je BiH samo odrednica na papiru jer, kako je naveo, da je država, ona bi Marfija "najurila" još pre nekoliko meseci.

- Ovako nam ostaje da istrpimo povremene frustrirajuće izlive osobe koja se greškom našla na odgovornom mestu - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Marfijev posao nije ni Ustav BiH, ni status Republike Srpske, kao ni njene finansije.

- Nije mu posao ni da laže o navodnoj zabrani okupljanja u Republici Srpskoj ili oduzimanju slobode štampe. Marfijev posao je da zastupa svoju državu u BiH, no čini se da niko u toj državi ne zna šta on radi u BiH - istakao je Dodik.

Marfi je izjavio da je Dodik krenuo "opasnim putem" i da su njegove pretnje neodgovorne, a retorika zapaljiva, kao i da je nemoguće izvršiti secesiju od Bosne i Hercegovine.

Američki ambasador tvrdi da Dodik preti da će oduzeti pravo na slobodu štampe i okupljanja pokušavajući na taj način da, kako je naveo, "odvrati pažnju od vlastitih promašaja i nemogućnosti njegove vlasti da izbegne stavljanje Republike Srpske pod finansijsku hipoteku".

BONUS VIDEO: Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona