ŠARALI JAJA ZA KUĆU Mlada Banjalučanka u duhu vaskršnjih praznika uručila donaciju Kostadinovićima

N. LAZUKIĆ

18. 04. 2023. u 07:30

ZA Vaskrs se vezuju stari običaji koji bude posebne emocije topline, plemenitosti i darežljivosti prema bližnjima. Banjalučanka Vesna Đurđević (28) posebno uživa u šaranju vaskršnjih jaja i humanitarnom radu, pa je, sledeći duh praznika, pomogla ugroženoj porodici Kostadinović.

ШАРАЛИ ЈАЈА ЗА КУЋУ Млада Бањалучанка у духу васкршњих празника уручила донацију Костадиновићима

Foto: Privatna arhiva

Starinsku tehniku šaranja jaja voskom naučila je od monahinja Marije i Tavite u manastiru Gomionica sa željom da sačuva tradiciju od zaborava i utisne pečat pravoslavlja u svoje srce.

- Često smo posećivali manastir, a 2018. godine sam otišla baš pred praznik i imala priliku da vidim kako naše monahinje šaraju jaja. Tada sam šarala sa njima, dopalo mi se i od tad uvek šaram jaja voskom. Srećna sam što sam naučila nešto drevno što su naše bake znale, pa da i ja prenosim svojoj deci - ispričala je Vesna Đurđević za "Novosti".

Objasnila je da većina misli da je za šaranje ove vrste potrebno mnogo materijala, a zapravo su potrebna samo jaja, rešo, šaraljka koja se napravi uz pomoć grančice i špenadle, te malo pčelinjeg voska. Da bi našarala jedno jaje potrebno je otprilike 10 do 15 minuta, a za one spretnije i manje od toga.

S obzirom na to da su se mnogi njeni poznanici zainteresovali za ovu tehniku, a i poželeli da učine nešto plemenito, Vesna Đurđević je organizovala humanitarnu radionicu šaranja vaskršnjih jaja čiji je prihod usmerila za izgradnju kuće devetočlanoj porodici Kostadinović čija dva sina boluju od mišićne distrofije.

NAŠE MALO NEKOME ZNAČI MNOGO

OVA plemenita Banjalučanka je poručila kako bi volela da još nekome pomogne u narednom periodu.

- Naše malo nekome znači mnogo, volela bih da budemo bolji ljudi - zaključuje Vesna Đurđević.

- Odziv je bio veliki, više od 80 učesnika na radionici, a donirali smo ukupno 1.270 KM. Kostadinovići grade kuću u Kuljanima i ostalo je još mnogo da se radi, tako da im je svaka novčana podrška dobrodošla - rekla je Đurđevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati