TREBINJAC NASEO NA LAŽNU KLADIONIČARSKU DOJAVU: Umesto zarade ostao bez 18.000 KM

D.Curać

25. 02. 2023. u 09:14

JEDAN Trebinjac prijavio je da je prevaren preko društvenih mreža za 18.000 maraka sa lažnog fejsbuk-profila na ime takozvanih kladioničkih dojava.

ТРЕБИЊАЦ НАСЕО НА ЛАЖНУ КЛАДИОНИЧАРСКУ ДОЈАВУ: Уместо зараде остао без 18.000 КМ

D. Curać

U Policijskoj upravi Trebinje je saopšteno da je oštećeni naveo kako je u oktobru prošle godine, preko društvene mreže "Fejsbuk", kontaktirao profil sa imenom Miloš Maričić gde su reklamirane kladioničarske dojave. On je, potom preko pošte, u više navrata, na više različitih imena slao novac prema instrukcijama koje je dobijao.

- Nakon što je shvatio da je reč o prevari, oni koji su stajali iza navedenog profila su počeli da prete i traže još novca. S obzirom na to da su pretnje postale ozbiljnije, one su kod prijavioca izazvale osećaj ugroženosti po život i telo - saopšteno je u PU Trebinje.

Da građeni veomo lako nasedaju na ovu vrstu prevare svedoči i akcija MUP-a RS u decembru prošle godine u okviru koje se sumnjiči 11 osoba da su počinile krivična dela prevara i pranje novca. Tom prilikom protivpravna imovinska korist iznosila je više od 100.000 KM. Osumnjičeni su sa područja Trebinja, Foče i Čajniča, na "Fejsbuku" i "Instagramu" reklamirali da poseduju informacije o nameštenim sportskim mečevima.

Pomoću aplikacija za komunikaciju putem interneta ("Viber", "Vacap", "Mesindžer") su stupali u kontakt sa oštećenim osobama iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, držali u zabludi, u pogledu toga da poseduju informacije o nameštenim sportskim mečevima. U MUP-u su tada naveli da je novac uplaćivan putem servisa za slanje novca Western Union, "RIA", "Međunarodna poštanska uputnica"...

APEL

MUP Republike Srpske uputio je apel građanima da prilikom komunikacije na društvenim mrežama budu oprezni i ne veruju osobama koje kreiraju profile na kojima objavljuju fotografije novca, nakita, navodno dobitnih tiketa, kao i izjava osoba, koje su navodno ostvarile novčani dobitak sarađujući sa njima.

- Po izvršenoj uplati novca, oštećeni su u daljoj komunikaciji održavani u zabludi da su ostvarili dobitak na kladionici tako što su im osumnjičeni slali fotografije falsifikovanih dobitnih tiketa i uplatnica novca na ime oštećenih, te im je, u ime različitih izmišljenih troškova i provizija za slanje novca, traženo da uplate još novca - navedeno je nakon akcije "Tiket" iz MUP-a RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave