ŠAMAR LAŽNOJ DRŽAVI: Srpska nikada neće dati saglasnost BiH da prizna samoproglašeno Kosovo

Novosti online

02. 02. 2023. u 21:11

REPUBLIKA Srpska nikada neće dati saglasnost BiH da prizna samoproglašeno Kosovo, zato nas Zapad doživljava kao jeres, rekao je u intervjuu za Raša tudej Balkan predsednik Srpske Milorad Dodik.

ШАМАР ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Српска никада неће дати сагласност БиХ да призна самопроглашено Косово

Foto: V.Tripić

Kako je naveo, Sarajevo želi centralističku zemlju, te da zato prave tabu od Republike Srpske. Prema njegovim rečima, u Sarajevu postoji stav da je Republika Srpska strano telo, a ono može da se reši samo ako "to strano telo prihvatite da više nije tu".

- Pošto Republika Srpska ne prihvata da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, doživljavaju nas kao jeres - rekao je Dodik.

Dodik je kazao da nije spreman da ratuje, ali ako ne uspe on u svom političkom ili biološkom životu da stvori situaciju da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države, biće zadovoljan ako ostavi iza sebe generaciju političara koji će se boriti da Republika Srpska bude nezavisna država.

O periodu rata na prostoru Bosne i Hercegovine, Dodik kaže da je bio vojnik Vojske Republike Srpske, a da je uniformu zamenio jer je Skupština donela odluku da poslanici svoj ratni angažman moraju da upražnjavaju u Skupštini.

Tvrdi da svoje političke stavove nikada nije menjao iako se u tom periodu nije slagao sa vladajućom partijom.

Predsednik Republike Srpske je kazao da su Srbi u 20. veku napravili ozbiljnu grešku, jer su se opredelili za jugoslovenstvo, umesto da su izgradili snažnu nacionalnu državu nakon Prvog svetskog rata, kao narod koji je toliko stradao u tom ratu.

- Srbi, koji su oslobodili sve druge republike, amnestirali su Hrvate, čak i Slovence od ranijih aranžmana koje su imali još pre Prvog svetskog rata i dali im priliku da se nacionalno okupe i državno modeliraju da bi na kraju tog istog veka Srbima rekli da smo glavni krivci za njihovu poziciju i svi su se odrekli činjenice da su Srbi njima omogućili slobodu - kazao je Dodik.

Govoreći o odnosima sa Amerikom i Amerikancima, Dodik je ispričao anegdotu sa njegovog porodičnog imanja iz 2004. godine, kada je bio u opoziciji, a protiv njega vođen sudski postupak. Kako je ispričao, tadašnji američki ambasador došao je kod njega u posetu, zatražio da prošetaju po imanju i ponudio mu da prizna da je kriv i da bude osuđen na zatvor, a da će zauzvrat Vašington učiniti da on ne ode u zatvor.

- Hteli su moje priznanje, da me trajno diskvalifikuju i da pokažu drugima kako mogu da postupaju - rekao je on.

Dodik tvrdi da se Amerikanci u sve petljaju i da su jaki onoliko koliko je jaka naša percepcija o njima. Dodik, kome su Sjedinjene Američke Države uvele više sankcija, rekao je da nema nijedan račun ni imovinu u inostranstvu, te da mu je Vašington uveo sankcije više zbog diskvalifikacije nego da mu ekonomski našteti.

Pojasnio je zašto je prekinuo saradnju sa lobističkom organizacijom u Americi i dodao da "ako hoćete ozbiljan politički prodor u Stejt departmentu potrebno je da iza sebe imate ozbiljne lobističke kuće".

- Sad kad me pitate ko su bili američki ambasadori, to je sve prolazna priča, zato što su naši ljudi skloni da pamte te ljude, oni su beznačajni. Gledao sam to u Stejt departmentu, to su potpuno beznačajni ljudi, oni su samo moćni ovde jer im mi kažemo: Gde si, bože? - rekao je Dodik.

Kako je naveo, Amerika danas ima silne probleme, a osnovni cilj SAD je da razbiju Evropsku uniju i da je podrede sebi.

- Amerika ima otvoren problem sa Kinom i sa Južnom Amerikom, imaju i svoje podele, oni su toliko puni problema da njima priča o Bosni i Hercegovini sada ne znači ništa - kazao je on.

Govoreći o Međunarodnom sudu pravde, Dodik je kazao da, ako su hteli da osude nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, onda je trebalo u istoj sudnici da budu i Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, pa bi ta vrsta pravde mogla da se opravda.

- A ne da kažu: Milošević je kriv, a Tuđman nije. Ili da kažu Alija Izetbegović umire, evo prekida se haška istraga zato što je umro. Pa zašto ste čekali da umre, zašto ga niste doveli i rekli da je on isto osumnjičen - upitao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)