OVEKOVEČILI ROMANOVE SPOMENIKOM OD PET METARA: U Manastiru Svete Petke u Bijeljini nalazi se znamenje ruskoj carskoj porodici (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

05. 01. 2023. u 16:16

U PORTI Manastira Svete Petke u Bijeljini koji je, dok je bio aktivan arhijerej, izgradio, u ruskom stilu, tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, od juče se nalazi monumentalni spomenik visok skoro pet metara, posvećen carskoj porodici Nikolaja Drugog Romanova.

ОВЕКОВЕЧИЛИ РОМАНОВЕ СПОМЕНИКОМ ОД ПЕТ МЕТАРА: У Манастиру Свете Петке у Бијељини налази се знамење руској царској породици (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Figurativnu kompoziju uradio je, u bronzi, vajar iz Beograda Miloš Komad, a taj deo spomenika finansirao je umirovljeni episkop Vasilije.

Komletan projekat spomen obeležja, sa postamentom, i postavljanjem u portu, delo je ruku ali i finansija akademika Draga Mirkovića, likovnog umetnika, i njegove porodice, velikog humaniste i crkvenog dobrotvora. Mirković je odabrao i na umetnički način ispisao, pored ostalog, poruke Sergeja Bektajeva, ruskog nacionalnog pesnika, poruke cara Nikolaja Srbima, tekstove Sveta Petra Cetinjskog, Dostojevskog, Puškina…

- Ovo je, od srca, dar rodu i našoj Crkvi uoči najvećeg i najradosnijeg pravoslavnom praznika Božića -ističu darodavci. - Želimo da, za sva vremena, budu, ne samo sabrane, već i razumljive i shvaćeno ove poruke.Tragedija Romanovih nije samo njihova tragedija i ruskog naroda, već svih nas koji smo, sa njima, bili ostali i, sigurno je, da ćemo zauvek ostati bratski bliski. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri