REKONSTRUKCIJA ULICE STEFANA DEČANSKOG: Radovi u Bijeljini ne staju 

21. 11. 2022. u 07:18

GRADONAČELNIK Ljubiša Petrović je, sa saradnicima, posetio radove na prvoj fazi rekonstrukcije Ulice Stefana Dečanskog u sklopu koje će biti i rekonstrukcija dotrajalog distributivnog cevovoda vodovodne mreže kojom se snadbevaju naselja Koviljuše, i Industrijska zona dva, kao i izgradnja transportnog cevovoda vodovodne mreže sa zapadni dnjo Semberije čija naselja nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu.

РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ: Радови у Бијељини не стају 

foto:V mkitrić

Vrednost radova je 750.000 konvertibilnih maraka, što se  finansira iz budžeta Vlade Republike Srpske, dok izgradnja vodovodne mreže iznosi 312.000 KM što se finansira iz lokalne kase. Ukupna vriednost prve faze iznosi 1.062.000 KM.

- S obzirom da svi žitelji Republike Srpske plaćaju jednake poreske stope, logično bi bilo da se budžetska sredstva Republike Srpske raspodeljuju srazmjerno broju stanovnika - kaže gradonačelnik Petrović. - Međutim, u slučaju raspodele novca za finansiranje projekata od Ministarstva finansija to nije bio slučaj, pa je grad Bijeljina koji je drugi po veličini u Republici Srpskoj sa više od 114.000 stanovnika, dobio isti iznos para kao i, recimo, opština Čelinac koja ima nepunih 17.000 stanovnika.

S druge strane, navodi Petrović, „ imamo slučaj da su milionske iznose dobili grad Laktaši sa 37 hiljada stanovnika ili opštine Istočno Novo Sarajevo i Foča koje imaju po manje od 11 hiljada stanovnika”.

-Naravno da ne nipodaštavamo iznos koji je našem gradu dodeljen, ali zaista smatramo da zaslužujemo daleko više, jer to nije nikakav poklon već ono što našim sugrađanima pripada – naglašava Petrović, dodajući da će za završetak rekonstrukcije Ulice Stefana Dečanskog u punoj dužini trebati još približno pet miliona konvertibilnih maraka i, ukoliko bude više podrške sa republičkog nivoa vlasti, naredna faza će moći da se planira u dogledno vreme.

Računaju i na varijantu, ukoliko podrška viših instanci izostane, a grad ne iznađe mogućnosti da ove radove finansira u potpunosti parama iz lokalnog budžeta.U tom slučaju, kako kažu, biće u mogućnosti da ove i slične radove , poput rekonstrukcije Račanske ulice, finansiraju kreditnim parama“, s obzirom da grad Bijeljina nije prezadužen, jer u protekla 23 meseca nisu imali nijedno novo kreditno zaduženje” .

Vedrana Stojanović Lukić iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada, rekla je da  je predviđena rekonstrukcija ulice u punom profilu - izgradnja dvosmjerne saobraćajnice sa trakom za podužno parkiranje vozila gde god to širina regulacionog pojasa omogućava, sa pešačkim i biciklističkim stazama sa obe strane i zelenim pojasom sa hortikulturalnim uređenjem.

- Ukupna dužina Ulice Stefana Dečanskog iznosi 2.500 metara. Izrada Glavnog projekta za nastavak rekonstrukcije do gradske obilaznice takođe je poverena Direkciji i njegova izrada je u toku. Nakon završetka radova, saobraćajnica će biti bezbednija za sve učesnike, kako za vozače tako i za pešake i bicikliste, pa se nadamo da će se u što kraćem roku naći novac za rekonstrukciju ostatka ove ulice - rekla je Stojanović Lukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)