REFORME SDS ILI PROPAST: Najjača opoziciona stranka Srpske na prošlim izborima ostvarila najlošiji rezultat

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 11. 2022. u 09:45

SRPSKA demokratska stranka ostvarila je na oktobarskim izborima najlošiji rezultat od kada postoji.

РЕФОРМЕ СДС ИЛИ ПРОПАСТ: Најјача опозициона странка Српске на прошлим изборима остварила најлошији резултат

Sednica Predsedništva SDS, Foto SDS

SDS je sa osvojenih 95.000 glasova prvi put od kada postoji na izborima ostvarila rezultat lošiji od 100.000 dobijenih glasova. Ako bi se nastavio taj trend, za SDS bi to bio politički fijasko najjače opozicione stranke u Srpskoj koja je inače stvarala RS.

Kako bi sprečili dalji sunovrat stranke, u SDS spemaju veliku čistku. Mesta, kako kažu izvori "Novosti", nema više za aktuelnog predsednika SDS Mirka Šarovića, koji je ubedljivo poražen za srpskog člana PBiH, ali i za još nekoliko dugogodišnjih članova rukovodstva SDS.

Sednica Predsedništva SDS koja će označiti početak reformi u toj stranci održaće se danas. Na sednici će biti predloženo da svih 13 članova Predsedništva podnesu ostavke i da se pronađe način kako da stranka funkcioniše dok se ne izaberu novi članovi, potvrdio je "Novostima" Nemanja Vasić, član PSDS.

- SDS treba definitivno ući u podmlađivanje stranke i rukovodećih organa stranke. Tu samo treba gledati ostvarene rezultate na terenu. Naravno treba zdržati i deo iskusnih ljudi koji konstantno dokazuju da imaju snagu na političkoj sceni - ističe Vasić.

On kaže da će na sednici Predsedništva SDS predložiti da promene u stranci idu od vrha.

- To će biti malo sporije jer imamo dosta repova od održanih izbora koji su bili lakrdija. Ali nećemo odlagati procese promena u stranci. Imamo loš izborni rezultat i mora biti reakcija ako želimo da SDS bude jači. Izbori u stranci bi trebalo da se održe u januaru naredne godine, ali oni se mogu pomeriti i za decembar, što je i realna opcija - ističe Vasić.

Što se tiče ostavki članova Predsedništva, on kaže da se mora pronaći model kako će stranka funkcionisati kad se Predsedništvo povuče.

- Ne možemo stranku obezglaviti. Nije problem podneti ostavke, ali treba pronaći rešenje kako će SDS funkcionisati do unutarstranačkih izbora - ističe Vasić.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da je najveći problem SDS što nakon izbora od pre nekoliko godina kada su doživeli pad nisu napravili korenite promene, već su probleme gurali pod tepih.

- SDS je preživeo svih ovih godina, iako je bio na udaru međunarodne zajednice ali i vlasti koja im je konstantno otimala poslanike. Uprkos tome SDS dobija skoro 100.000 glasova i to je dokaz da ima snagu, ali očigledno nema rukovodstvo koje će ojačati partiju - ističe Antić.

Foto SM

Inače, u SDS postoji nekoliko kandidata da preuzmu stranku. Na spisku su Milan Miličević, načelnik Teslića, koji je trebalo da preuzme stranku još pre četiri godine.

Ipak, tad je na unutarstranačkim izborima prednost dobio Šarović. Među ozbiljnim kandidatima su i Milan Radović, Darko Babalj, Rado Savić, Vukota Govedarica...

Kako kažu izvori iz SDS, već godinama mlađi kadrovi nisu mogli isplivati na površinu jer struja oko Šarovića to nije dopuštala.

Nemanja Vasić, Foto RTRS

POLITIČKI FIJASKO PARTIJE

NA izborima 2014. godine SDS je osvojila 173.824 glasova za Narodnu skupštinu RS, čime je imao 24 poslanika. Samo četiri godine kasnije, na izborima 2018. SDS je doživela pad za celih 40.000 glasova, pa je u parlamentu Srpske spala na 16 poslanika. Ove godine su osvojili takođe oko 40.000 glasova manje nego na 2018. i sa 95.000 glasova "dobacili" do 13 poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna