SVI VRTIĆI U ŠTRAJKU! Protest radnika banjalučkog centra za predškolsko vaspitanje

N. Bunić

13. 10. 2022. u 10:21

RADNICI javnih vrtića u Banjaluci stupaju u generalni štrajk narednog četvrtka, 20. oktobra, jer nadležni nisu ispunili njihove zahteve za povećanje plata.

СВИ ВРТИЋИ У ШТРАЈКУ! Протест радника бањалучког центра за предшколско васпитање

Centar za predškolsko vaspitanje, Foto Kapital

Ovo je rekla predsednik Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Snježana Markić Stojaković i pri tome navela da će štrajk trajati sve do ispunjenja njihovih zahteva.

- Tražimo da se poveća plata za 50 maraka svim zaposlenima, kako je obećano ranije, a nije realizovano. Drugi zahtev je zaključivanje kolektivnog ugovora čime bi se kroz izmenu koeficijenata plate dodatno povećale - kazala je ona.

Stojakovićeva je navela da je sindikat uputio gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću zahtev za hitan sastanak, koji očekuju već danas.

- Imamo najniže plate od svih budžetskih korisnika u gradu - rekla je Stojakovićeva.

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić rekao je da Sindikat podržava borbu radnika Centra i da imaju njihovu punu podršku.

Predstavnici sindikata naglasili su da imaju punu podršku roditelja, te da će kao i do sada dati sve od sebe da deca imaju sve ono što zaslužuju u vrtićima.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da je Gradska uprava Banjaluka predvidela povećanje plate radnicima Centra za predškolsko obrazovanje.

- Grad je dao inicijativu i saglasnosti i uradio sve što je do nas, te je prava adresa Skupština grada - rekao je Kresojević.

Naredna sednica Skupštine grada Banjaluka na kojoj bi se raspravljalo o rebalansu budžeta, i povećanju plata radnicima ovog Centra zakazana je za 25. oktobar.

ZAPOSLENO 430 OSOBA

U CENTRU za predškolsko vaspitanje u Banjaluci trenutno je zaposleno 430 osoba, sa prosečnom platom od 1.100 KM, koja se kako navode, nije povećavala 17 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!