BOŠNJACI MINIRAJU IZBOR KAJGANIĆA! Visoki sudski i tužilački savet BiH pod pritiskom preispituje konkurs za glavnog tužioca

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 09. 2022. u 08:36

IZBOR i imenovanje glavnog tužioca BiH, koje treba da bude održano 29. septembra na sednici Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS), pod sve jačim pritiskom bošnjačkih političara koji žele da se konkurs poništi i tako spreči da Milanko Kajganić, aktuelni v. d. glavnog tužioca BiH bude i zvanično izabran na tu funkciju.

БОШЊАЦИ МИНИРАЈУ ИЗБОР КАЈГАНИЋА! Високи судски и тужилачки савет БиХ под притиском преиспитује конкурс за главног тужиоца

Milanko Kajganić, Foto Glas Srpske

Kajganić je kandidat koji ima najveće šanse da bude izabran na mesto glavnog tužioca BiH.

Kako bi poništili konkurs, bošnjački politički lobi je u proces imenovanja upleo i Podveće VSTS, koje je zatražilo da se konkurs poništi, jer je jedan od kandidata Dijana Kajmaković pod internom istragom zbog toga što su je dve kriminalne grupe spominjale na "Skaj" aplikaciji.

Inače, pored Kajganića na konkurs su se prijavili i Dijana Kajmaković, Miroslav Janjić, kao i Seid Marušić. Sve prijave su verifikovane i obavljeni su intervjui sa kandidatima još 22. septembra.

Bošnjački politički lobi definitivno ne želi da vidi Kajganića u fotelji glavnog tužioca jer je, pre svega, konačno potvrdio optužnicu za Dobrovoljačku ulicu, gde je počelo suđenje Ejupu Ganiću i drugima, kaže za "Novosti" izvor iz pravosuđa BiH.

- Kajganić je već preživeo jedan jak udar bošnjačkih političara zbog Dobrovoljačke, a gde je čak pokušano da se podnošenjem krivične prijave protiv njega i još dva tužioca ospori optužnica za Dobrovoljačku. Taj pokušaj je propao - kaže izvor "Novosti".

Da su uzeli u razmatranje predlog Podveća da se ponovi konkurs za izbor glavnog tužioca BiH, potvrđeno je i iz VSTS.

- Predlog Podveća razmotriće članovi VSTS BiH na sednici i doneti odgovarajuću odluku - saopštili su iz VSTS.

Milan Tegeltija, bivši predsednik VSTS BiH, a sada savetnik srpskog člana PBiH Milorada Dodika, tvrdi da ne postoji poslovnička mogućnost poništenja konkursa, osim ako su tokom samog konkursa prekršene procedure predviđene Poslovnikom ili Zakonom.

- U svakom drugom slučaju kandidati se moraju pozvati na sednicu da izlože programe i na kraju sledi glasanje - pojasnio je Tegeltija.

Sednica VSTS BiH, Foto detektor.ba

Tegeltija kaže da Podveće VSTS BiH nema poslovničku mogućnost da uopšte predloži ponavljanje konkursa. Tegeltija naglašava da je to protivposlovnički akt, jer to nije moguće pre cele ove procedure.

- Odnosno, konkurs se sam po sebi, po sili Zakona ili Poslovnika, automatski ponavlja tek ako nijedan kandidat ne dobije većinu na glasanju. Svako drugačije postupanje je protivzakonito, odnosno direktno kršenje Poslovnika VSTS. Podsećam Delegaciju EU u BiH da je ovakav Poslovnik VSTS usvojen kao rezultat preporuka Evropske komisije. Biće interesantno zbog toga videti njihovu reakciju na ovakvo postupanje VSTS BiH - poručuje Tegeltija.

KAJMAKOVIĆEVA NA "CRNOJ LISTI"

INAČE, Diana Kajmaković, tužilac BiH se od 26. septembra ove godine nalazi na "crnoj listi" SAD, saopštila je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD. Kajmakovićeva se tereti za korupciju i urušavanje demokratskih procesa i institucija Zapadnog Balkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!